Amiként növekszik a napsütéses órák száma, úgy szeretnénk minél több időt a szabadban, a napon tölteni a hosszú, borongós téli időszak után. Nyáron ugyan már résen vagyunk, tavasszal azonban meg-megfeledkezünk a megfelelő védelemről: fényvédőkről, naptejekről.

Pöttyök a bőrön

Pedig érdemes odafigyelni, főleg, akinek több anyajegy, folt is található a bőrén. Ártalmatlannak tűnhetnek, ám előfordulhat: bár a szemünk előtt fejlődik, nehezen vagy csak későn vesszük észre, hogy melanomával van dolgunk. Ezek az elváltozások rosszindulatú bőrdaganatokká is fejlődhetnek, amennyiben nem cselekszünk idejében.

A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kialakuló, rosszindulatú daganatfajta. Okozója lehet a túlzott napozás, szoláriumozás, a napleégés. Veszélyes, hiszen „csendesen” növekszik, csak akkor okoz panaszt, ha már késő, és nagy az esély a továbbterjedésre. A melanoma bizonyos szakaszában teljesen gyógyítható, ám ha a kritikus ponton túl vesszük észre a bajt, az már nagyobb kockázattal jár.

– Egyszerű, fájdalom- és kockázatmentes vizsgálattal a melanoma kiszűrhető – magyarázza dr. Horváth Béla, a MelanomaMobil alapítója. A legjobb, ha ezeket az anyajegyeket a teljes testre kiterjedő vizsgálattal veszik szemügyre, mindegyiket megfigyelve és fotókkal dokumentálva. A korai stádiumban a melanoma könnyen összetéveszthető az ártatlan anyajeggyel, a felvételek pedig azért fontosak, mert a vizsgálat időpontjában az orvos csak a pillanatnyi állapotot látja, míg az időbeli változásokat csak a korábbi képekkel összehasonlítva tudja követni.

A felvételeken látszódnak a néhány milliméteres elváltozások is, melyekről később szövettani vizsgálat deríti ki, hogy valóban rosszindulatú bőrdaganattal állunk- e szemben. Évente legalább egy ilyen vizsgálatra mindenképpen érdemes ellátogatni, hiszen életmentő lehet, ha kellő időben észlelik a bajt.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.