Segíthet a kasvirág

TOMBOL A NYÁR, aki csak teheti, a vízben keres felüdülést. Ám az önfeledt strandolás, uszodázás olykor nem kívánt következményekkel járhat: sokan tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás csalhatatlan jeleit.

Család-otthonH. E.2018. 08. 03. péntek2018. 08. 03.

Kép: A group of youngsters smile while sliding down a water slide 23 August 2007 in Belgrade as a heat wave hit Serbia with temperatures raising over 40 degrees Celsius. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC, Fotó: ANDREJ ISAKOVIC

SERBIA-WEATHER-HEAT
A group of youngsters smile while sliding down a water slide 23 August 2007 in Belgrade as a heat wave hit Serbia with temperatures raising over 40 degrees Celsius. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC

A szembetegségek közül talán a kötőhártya-gyulladás (con juctivitis) tüneteit a legegyszerűbb felismerni: rá utal a fájó, égő, könnyező, vörössé váló szem, a szemhéjduzzanat, az idegentest- vagy nyomásérzés. Gyakori panasz a fényérzékenység és a homályos látás is. Amikor a kötőhártya begyullad, nyálka és könny képződik, a szervezet ily módon igyekszik megvédeni a szemet. Ennek köszönhető, hogy reggel az ember úgy ébred, mintha a szemei össze lennének ragasztózva.

A közhiedelemmel ellentétben a betegség nem minden esetben fertőzés következménye, okozhatja allergia vagy valamilyen tartós irritáció, például a füst, por is. Ilyenkor a kellemetlen tüneteket tetézi a szemviszketés, amiben általában mindkét szem érintett. Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a júliustól a hideg beálltáig tartó parlagfűszezon okozza. Krónikus kötőhártya-gyulladás szemszárazság miatt is kialakulhat, ilyenkor a betegek a szem csípő, szúró fájdalmáról számolnak be. „Olyan, mintha mindig fáradt volna a szemem, állandóan lecsuknám” – panaszolják az érintettek.

– A fertőzéses eredetű gyulladás többféle – vírusos, bakteriális, gombás – eredetű lehet, s többnyire csak az egyik szemen jelentkezik. Kezelése a betegség eredetétől függ – mondja dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szak orvosa. Mivel fertőző betegségről van szó, nem is szükséges közvetlen kapcsolatba kerülni a kórokozóval. Elegendő lehet a közös kéztörlő használata, egy szennyezett kapaszkodó a buszon, vagy megmártózás az uszoda vizében, s máris megtörtént a baj.

Amennyiben nem bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza a kellemetlen tüneteket, házi módszerekkel is enyhíthetjük azokat: a naponta többször meleg vízbe mártott tiszta kendővel végzett törölgetés enyhítheti a tüneteket. Allergiás eredetű gyulladás esetén a hideg borogatás javasolt, míg a szemcseppek segíthetnek megelőzni a kiszáradást. A betegség ideje alatt kontaktlencsét nem szabad viselni.

Súlyosabb panaszokkal érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a kötőhártya, a szaruhártya és a szemhéjak vizsgálatával kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében. Ha bakteriális fertőzésről van szó, a szemorvos megfelelő antibiotikus kúrát alkalmaz. Ez a kezelés a vírusos formánál is szóba jöhet egy esetlegesen fellépő bakteriális felülfertőzés esetén, illetve annak megelőzésére. Már csak azért is fontos a kórokozó azonosítása, mert fertőző betegségről lévén szó, tudnunk kell, meddig kell kerülnünk a közösséget.

Ezek is érdekelhetnek