Leukémiás kisfiú, vesebeteg kislány, idegrendszeri problémákkal küzdő tini – Magyarországon a gyermekek mintegy 15 százalékát érinti hosszan tartó betegség. A KórházSuli diákjai idén a Mikulás mellett osztálytársaiknak is írnak levelet, hogy felhívják a figyelmet nehézségeikre.

Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra

Gyerekek, akik hónapokra, gyakran évekre kiesnek az oktatásból. Tanulmányaikkal lemaradnak, társaiktól elszigetelődnek. Mindezek miatt pedig a betegség mellett önbizalomhiány, szorongás és depresszió is kialakulhat náluk.

A beteg gyerekek oktatásával foglalkozó KórházSuli diákjaival együtt ezért arra jutott: a Mikulás mellett osztálytársaiknak is levelet írnak, amiben megosztják bánatukat és vágyaikat.

A 12 éves Adél például nyirokrendszert érintő daganatos betegségben szenved, ezért az idei tanévben kimaradt az iskolából.

“Az ügyeleten várakozunk, csomókat találtak a nyakamon. Nálatok most irodalomóra van, előveszem a tankönyvet. Máris hiányzik minden és mindenki. Még te is Vanessa, pedig mindig a számba dobálod a hajad, ahogy beszélsz.

Egyszer, az egyik korábbi műtét alatt azt álmodtam, hogy az iskolapadban ülök. Hallom a zsivajt a szünetben, te is ott voltál Zsuzsi, a táskádból folyt ki a tankönyv. Intettél felém én meg nevettem. Rossz volt felébredni.” – írja Adél.

A tanulás révén visszasegíthetik a gyerekeket a korábbi életükbe. Fotó: KórházSuli Alapítvány

Vicának (13) a színjátszás a szenvedélye, de az egyik szereplőválogatáson rosszul lett, akkor derült ki, hogy Crohn-beteg.

“Szombat 10 óra, Bori az előbb írt, hogy mindjárt ő következik a színpadon – én meg bámulom itthon a fizika könyvet. Legalább nem tesi – annál nincs rosszabb. Még a fájdalom sem, azt legalább eltünteti a fájdalomcsillapító. Egy madarat rajzolok a lap sarkára és közben a barátok üzeneteit olvasom, “mennyi leckét küldjek még?”, “meddig leszel távol?”.

Zéti (11), aki egy csomó hangszeren játszik, imád szerelni és rajong a természetért, most a kórházból írt barátainak, mert épp rosszabbul van daganatos betegsége miatt.

“Hiányzik ám a nyüzsi, pedig volt itt az osztályon minden az elmúlt öt hónapban, bohócok, zenészek, meg oltári nagy társasjáték partik – jut eszembe, Vivi nénitől azóta azt hallgatom, hogy megvert Dámában, majd búcsúképp kikap tőlem, ez a terv – de azért titeket ez nem pótol.”

A KórházSuli kampánya Zéti levelével indul. Adél, Vica és Zéti a KórházSulival igyekeznek pótolni lemaradásukat.

“Sok gyermek és fiatal küzd hosszan tartó betegséggel, és az elmúlt évek karantén időszakai óta ugrásszerűen megnőtt a pszichés terheltséggel jelentkező fiatalok aránya is. A tanulás az eszköz, amivel visszasegítjük őket korábbi életükbe. Ha ezen a területen visszanyerik a kontrollt, az segítheti a gyógyulásukat is.” – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.