Szeretettel, karácsonyra

Alapvetően hiszünk az emberi jóindulatban, a jótékonykodás mégis legtöbbször az év utolsó hónapjában, karácsony idején kap nagyobb figyelmet. Ilyenkor többen, többet adományozunk.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 12. 19. kedd2017. 12. 19.
Szeretettel, karácsonyra

Tapasztaljuk ezt a Szabad Föld szerkesztőségében is – hiszen olvasóink szívesen és gyakran segítenek egymáson –, de alátámasztja a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív felmérése is.

Kiderült, az év nagyobb részében a lakosság több mint fele (57 százalék) nem szokott adakozni, karácsonykor viszont minden ötödik ember többet ad a szokásosnál. Idén 57 százalék tervezi, hogy valamilyen módon segít nála kevésbé szerencsés embertársain.

Hogyan adakozunk? Szívesen veszünk részt áruházi élelmiszergyűjtésben (30 százalék), segítjük a rászoruló gyerekeket, árvákat (29), a környezetünkben élő szegényebb családokat (26), vagy „kiadjuk kezünkből a munkát”, azaz jótékonysági szervezeteket támogatunk (26). És nem csak embertársainkat, de az állatokat is segítjük (20). (A százalékok között átfedés van.)

Mindenki úgy segít, ahogy tud, ki pénzzel, ki természetbeni adományokkal. Idén többen vannak, akik tárggyal, meleg ruhával, élelmiszerrel segítenek (61 százalék), de pénzbeli segítséget is sokan nyújtanak (54), más pedig idejét adja: önkéntes munkát vállal (8).

Annak is megalapozott oka van, ha valaki úgy dönt, nem adományoz. A legtöbben szeretnének, de nem tudnak, anyagilag nem engedhetik meg maguknak (57 százalék), mások attól tartanak, az adomány nem a megfelelő kezekbe jut el (34).
 

Ezek is érdekelhetnek