Tiltott gyümölcsök

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermekünk táplálékallergiás, a beazonosított ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből...

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 07. 27. kedd2021. 07. 27.

Kép: Dinnyeevö gyerek gyümölcs görögdinnye egészség cukor 2011.06.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tiltott gyümölcsök
Dinnyeevö gyerek gyümölcs görögdinnye egészség cukor 2011.06.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A nyár kedvenc gyümölcsei – cse­­resznye, eper, málna, görögdinnye, őszibarack – amellett, hogy a szervezet számára fontos vitaminokat tartalmaznak, allergiás reakciókat is kiválthatnak az arra érzékenyeknél. A tünetek csecsemő- és gyermekkorban is jelentkezhetnek – röviddel az adott gyümölcs elfogyasztása után –, s lehetnek enyhék vagy akár egészen súlyosak is.

A leggyakoribb allergiás reak­ciók közé tartozik a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketése, az arc kipirosodása, amihez súlyosabb esetben az ajkak és a nyelv feldagadása, légszomj is társul – tájékoztat Vékony Blanka, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegéde.

Amennyiben bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek egy-egy tápláléktól, elsőként érdemes az allergéngyanús ételeket kiiktatni a gyermek étrendjéből. Ezzel egy időben kezdjünk el táplálkozási naplót vezetni, az esetleges tüneteket is feljegyezve. Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermekünk táplálékallergiás, a beazonosított ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből, csecsemők esetében pedig az új alapanyagok bevezetését érdemes 3-4 napos eltolással végeznünk, időt hagyva egy esetleges tünet felismerésére.

Ha az allergiás reakciók ismét jelentkeznek vagy súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni. A bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés) enyhítése általában helyileg alkalmazható készítményekkel történik, gyógyszeres terápia csak az igen súlyos tünetek esetén szükséges.

A táplálékkal szembeni allergiát a gyerekek az esetek többségében négy-öt éves korukra kinőhetik, addig azonban figyelni kell a diétára és az esetlegesen fellépő panaszokra. Előfordulhat az is, hogy a tünetmentesség nem az allergia teljes megszűnését jelenti, hiszen ismert az úgynevezett atópiás menetelés fogalma. Ez azt jelenti, hogy az allergiás tünetcsoport később és más formában bukkan fel újra, például légúti allergiaként.

Vékony Blanka szerint fontos, hogy a gyermek étrendjének összeállítása során biztosítsuk a fejlődéséhez elengedhetetlen, a korának, nemének, fizikai aktivitásának megfelelő makro- és mikro­táp­anyagokat akkor is, ha az allergént kizáró étrend szerint táplálkozik. Figyelni kell továbbá arra is, hogy ne csak magát az allergént tartsuk távol tőle, hanem az azt rejtett formában tartalmazó, az allergénnel szennyezett élelmiszereket is.