A Vendégségben az Úrnál című szabadtéri kiállítás reprodukcióival minél többek számára szeretnék láthatóvá tenni, hogyan inspirálja az eucharisztia szentsége művészeti alkotások megszületését.

Vendégségben az Úrnál

„Az Úr nem ment el, itt maradt. / Őbelőle táplálkozunk. / Óh különös, szent, nagy titok!” – Babits Mihály 1938-ban verssel köszöntötte a Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszust, művészi módon összefoglalva az oltáriszentség lényegét. Az eucharisztia misztériumában a gyarló ember és az Úr szent vendégség formájában egyesül, hogy beteljesüljön, amiért Jézus Krisztus a földre jött.

Eme áhítat jegyében egy különleges művészeti vendégségre invitálja az érdeklődőket a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tárlata. A nemrég zárult 52. világkongresszushoz kapcsolódóan, hónapokkal ezelőtt meghirdetett pályázatra mintegy 200 hazai és határon túli alkotótól érkeztek képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások. Öttagú zsűri választotta ki azt a 34 művet, amelyek reprodukciói a múzeum homlokzatán ingyen megtekinthetők október 24-ig.

Papp Elek: Hogy is volt? Fotó: Németh András Péter

A Vendégségben az Úrnál című szabadtéri kiállítás reprodukcióival minél többek számára szeretnék láthatóvá tenni, hogyan inspirálja az eucharisztia szentsége művészeti alkotások megszületését. Az olaj- és akrilképeken, szobrokon, kisplasztikákon, grafikai és elektrográfiai munkákon, valamint fotográfiákon különféle Isten-élményeknek vagy mindennapi lelki megtapasztalásoknak lehetünk tanúi.

A munkákon gyakran feltűnnek az utolsó vacsora történései és Krisztus kereszthalála. A templomok csendjében megtapasztalható lelki, hitbéli élmények nemegyszer a szakrális fény feltűnésével válnak különlegesekké.

László Dániel: Máriapócsi templom. Fotó: Németh András Péter

Győztesek

A kiállítók közül pénzjutalomban részesült az első helyezett Felsmann Tamás, a második Gáti György és a harmadik Oberfrank Luca.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.