November a férfiegészség hónapja, célja felhívni az urak figyelmét a rájuk leselkedő egészségügyi problémákra. A Száraz November kihívás arra buzdít, hogy ebben a hónapban ne fogyasszanak alkoholt, a Movember kezdeményezés pedig a szűrővizsgálatok fontosságára helyezi a hangsúlyt.

Vigyázzunk a férfiakra is!

Egyes tapasztalatok szerint a férfiak hajlamosak elbliccelni a szűrővizsgálatokat, és orvoshoz is csak akkor fordulnak, ha már nagyon fáj, vagy végképp nem bírnak el­­lenállni a feleségük, barátnőjük unszolásának.

Ez azért is probléma, mert mire az orvos elé – vagy ne adj’ Isten, kórházba – kerülnek, valószínűbb, hogy már súlyosabb betegségeket diagnosztizálnak ná­­luk. Holott például az őket érintő rákbetegségek egy része jól szűrhető, és a tünetek idejében való felismerésével nagyobb eséllyel gyógyíthatók is.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a leggyakoribb halálok. A prosztatarák a harmadik legelterjedtebb, évente több mint 4500 új beteget regisztrálnak. A Budai Egészségközpont urológus szakorvosa, dr. Thoman András a férfiakra veszélyes daganatok tüneteire és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

Vizelési nehézségekkel előbb-utóbb mindkét nemnek szembe kell néznie, de míg a nőket inkább a szülések következtében fellépő inkontinencia érinti, addig a férfiakat a fájdalmas vagy nehéz vizelés, illetve a gyakori vizelési inger zavarhatja.

Ezek lehetnek banális betegségek tünetei, de utalhatnak daganatra is. A prosztatarák elsősorban az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év körül már ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A prosztatarák tünete lehet továbbá a gyenge vizeletáram és a vizelés során tapasztalt égő érzés is.

A vizeletet azért érdemes figyelni, mert a megváltozása más daganattípusokra is utalhat: ha véres, akkor hólyagrákot jelezhet, miként a spermában felbukkanó vér is lehet a hólyagrák tünete.

A merevedési zavar hátterében egyszerre állhatnak testi és lelki okok. Kivizsgálása azért fontos, mert komoly kórok jele is lehet. Utalhat cukorbetegségre, magas vérnyomásra, sclerosis multiplexre, de a prosztata különböző megbetegedései is okozhatnak potenciaproblémát.

Sutba a borotvával!

A Movember kampány célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. Az angol moustache (bajusz) és november szavak keresztezéséből alakult ki. A mozgalom Ausztráliából indult 1999-ben, és pár év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát. Akik részt vesznek a mozgalomban, megfogadják, hogy novemberben nem borotválkoznak, bajuszt növesztenek. Hazánkban 9 éve indította útjára az első Movembert a Movember Magyarország Egyesület.

A hererák inkább a fiatal férfiakat érintő betegség, már huszonéves korban jelentkezhet. Magyarországon évente 200-250 új esetet diagnosztizálnak. Ez a daganattípus korai stádiumban nem okoz jellegzetes, könnyen felismerhető tüneteket; első jele általában a csomó vagy csomók a herékben. Ezenkívül hererákra utalhat még a herék fájdalmassá válása, méretük megváltozása, a herezacskó duzzanata, esetleg az ágyékba sugárzó fájdalom.

Fontos, hogy idejekorán forduljunk orvoshoz, aki a daganatos betegséget kizárhatja. Az idősebb férfiakat érintheti a péniszrák, ami a hímvessző bőrén és a makkon megjelenő elváltozásokról ismerhető fel.

Emésztési zavarok is utalhatnak daganatos betegségekre. Nemcsak olyan problémákra, mint a gyomor-, hasnyálmirigy- vagy vastagbéldaganat, hanem a húgyhólyag vagy a prosztata rákos megbetegedésére is. Éppen ezért, ha valaki tartós hasmenést vagy székrekedést tapasztal, a széklete véres, a székelés fájdalommal jár, a végbél környéke viszket, ég, akkor minél előbb tanácsos felkeresnie a szakorvost.

Az utóbbi tünetek ugyan jelezhetnek egyszerű aranyeret, miként az emésztési zavarok is utalhatnak gyulladásos bélbetegségre, irritábilisbél-szindrómára vagy gyomorhurutra, de a daganatos megbetegedést mielőbb ki kell zárni. Ha valakinek ok nélkül – te­hát életmódváltás, diéta vagy hirtelen megnövelt mozgásmennyiség nélkül – csökkenni kezd a súlya, az szintén utalhat különböző daganatos betegségekre.

A fogyás lehet akár a gyomor-, a hasnyálmirigy- vagy a vastagbéldaganat tünete, de a prosztata- vagy a hólyagrák előjele is. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező súlyvesztést éppen ezért mindig komolyan kell venni – figyelmeztet dr. Thoman András.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.