Csak az úsztatás tilos

"Nekem az augusztus eleje maga a szigeti veszedelem!" Ezt szokta mondani egy ismerősöm, aki a III. kerületben lakik, közel az Óbudai-szigethez.

Családi körPethes József2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Csak az úsztatás tilos


Panaszkodik, hogy egész éjjel nem tud aludni, még a csukott ablakon át is hallja a hajnalig tartó, borzalmas koncerteket. Ezért évek óta ilyenkor utazik el szabadságra, mert a HÉV-re se tud felszállni a sok büdös, mosdatlan huligán miatt. A közeli boltokban nem lehet nyugodtan vásárolni, az aluljáróban pedig nem győzi kerülgetni a szipuzó alakokat
Nejlonzacskóra rábukó fiatalt én is látok, amint sodródok a tömeggel a Sziget bejárata felé. Viszont bent már egy elvarázsolt figurába sem botlok - talán azért, mert őket be sem engedik. A biztonsági őrök a kapuban minden hátizsákot átnéznek, főleg kábítószerre, szúró-vágó eszközökre, baseball-ütőkre utaznak, még esernyőt sem szabad bevinni. Az én válltáskám nem kelti fel az érdeklődésüket, lazán bejutok. Elolvasom a Sziget házirendjét, amelyet mindenkinek be kell tartania, ha bent akar maradni, és teljesen megnyugszom. Elvegyülök a forgatagban, jó ideig kóborolok, de egyetlen mosdatlan, áporodott szagú szigetlakót sem jelez az orrom. Majd egyszer elmondom óbudai ismerősömnek, hogy valószínűleg nemcsak az orrunk ítél másképpen, de én más szemüvegen át nézem a fiatalokat, akik számomra inkább szimpatikusak, mint viszszataszítók.
A házasságkötő sátorban például szem- és fültanúja vagyok, miként ígérnek hűséget egymásnak az ifjú párok, legfeljebb a fesztivál végéig. Megkapják a házassági okiratot, még ezüstgyűrűt is vásárolhatnak a ceremóniához. Pénz egyébként máshol is kell, nem elég megvenni a napi vagy a heti belépőt, hiszen elég nagy csábításnak van kitéve a látogató. Egymást érik az árusok, a Sziget egyetlen hatalmas kirakodóvásár és vidámpark, kempinggel körülvéve, ami teljesen üzleti alapon működik. Ha megnézzük a kereskedők kínálatát, az árakat, akkor könnyen megállapíthatjuk, nem minden szülő engedheti meg magának, hogy még nem kereső gyermekét befizesse ide egy hétre. Előnyt élveznek a kereső fiatalok és a tehetősebb szülőkkel rendelkezők. Drága a belépő, és ezenfelül naponta több ezer forintot el lehet költeni. Persze nem mindenkinek kell bungee jumpingolnia hatezer forintért vagy elektromos szúnyogirtó ütőt vásárolnia, de enni-inni azért csak muszáj valahol. Ínycsiklandóak a büfék kínálatai, biztató jel, hogy sok helyen árulnak az egészséges táplálkozást segítő ételeket, ráadásul megfizethető áron. Akinek arra sem telik, hogy ötszáz forintért meleg ételt egyen, a Krisna-hívőknél ingyenkaját kaphat. Miközben sorban állnak a sátornál, szemükbe ötlik az alábbi keleti hittétel: "Az alkohol, a kábítószer, a húsevés és az abortusz merénylet a lélek ellen."
{p}
Nemcsak a krisnások, hanem a keresztény egyházak és rengeteg civil szervezet is megpróbál irányt, követésre méltó utat mutatni a fiataloknak. Ha valaki még nem tudná, hogyan védekezhet az AIDS ellen, most ismét kaphat felvilágosítást, az egyik sátornál ingyen óvszert osztogatnak. A civil szervezetek közül sokan foglalkoznak a fiatalokat csábító három dologgal: szex, alkohol, kábítószer. Idén már senkit sem zavar, hogy itt vannak a melegek, a leszbikusok is, sátruk előtt enyhén szólva nincs tolongás. Még a politikusok is tiszteletüket teszik a szigeten, az Országgyűlés is sátrat ver. Éppen fórumot tartanak, de csak pár fiatal kíváncsi rájuk. Egyébként a kulturális miniszter is kijött, aki szerint a Sziget ma már nemcsak egy nagy buli, hanem egy olyan multikulturális őrület, amely ugyanúgy hozzátartozik Magyarországhoz, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a szép nők és a nokedli.
Talán az egy hét kevés is arra, hogy valaki végiglátogassa az összes pavilont, sátrat. Egy biztos: unatkozni nem lehet, még nappal sem, amikor nincsenek koncertek, legfeljebb a zenészek próbálnak. A Cinetripben például fényes nappal is táncolhatsz, akár reggae-ritmusokra. Ez egy olyan diszkó, ahová célszerű fürdőruhában menni, mert a forróságot a feletted futó műanyag csövekből hulló permetszerű eső enyhíti. Ha valami más őrültségre vágysz, azt is megkaphatod, ha benevezel egy vízifocimeccsre vagy a falon focizol. Ez utóbbi esetén kötélen lógsz másodmagaddal egy hatalmas fal mellett, és a szintén felfüggesztett labdát próbáljátok lábbal eltalálni. Ha egzotikumra vágysz, akkor ne hagyd ki az Afrika-falut, ahol fekete árusok vesznek körül, vérpezsdítő zene szól, és megtanulhatod az afrikai népek táncait, dalait.
A Sziget a világ legklasszabb helye, mondják többen is. Kár, hogy csak egy hétig tart! Nem véletlenül jönnek el Európa több országából is, sok fiatalnak ebből áll a nyaralás. De nem csak tiniket meg huszonéveseket látok, sőt örömmel állapítom meg, hogy nem én vagyok a legöregebb a közönség soraiban. Merthogy van itt tizenkét színpad más-más stílusú zenékkel, tehát nem csak a rock, a metál, a pop szerelmeseié a fesztivál. A világzenei színpadon például olyan nagyágyúk szólnak, mint a szerb Boban Markovic vagy a kubai Omara Portundo, a Buena Vista Social Club énekesnője. A nagyszínpadon kevés az igazán híres zenekar, de azért csak itt van a Sugababes, a Pet Shop Boys és a Rasmus. És bár sokan hiába várják a Tankcsapdát, talán megvigasztalódnak a Hooligansszel, a Zanzibárral vagy a Heaven Street Sevennel.
A koncerteken igazán forró a hangulat, lehet énekelni, táncolni, sikoltozni, csápolni. Egyvalamit viszont határozottan tilt a házirend: a csápolókat nem szabad úsztatni. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a közönség egy vagy több rajongót nem emelhet a feje fölé, és nem továbbíthat a színpad felé. E tiltást nem számítva a fiatalok itt szabadnak érezhetik magukat, és ez látszik is rajtuk.
Ha legközelebb találkozom óbudai ismerősömmel, azt tanácsolom neki, jövőre maradjon otthon a Sziget Fesztivál ideje alatt. Azt mondom neki, menjen ki a szigetre, akár csak pár órára is, és teljesen megváltozik a véleménye a rendezvényről, a gyerekeinek se fogja megtiltani. Biztosan meg fog lepődni, azt mondja majd: tök gáz ez a pasi, teljesen megbuggyant, amióta nem találkoztunk. De ez engem abszolút nem zavar. Jövőre, ha időm engedi, ismét kilátogatok a Szigetre. És viszem a gyerekeimet is.

Ezek is érdekelhetnek