Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Itt következő receptjeinket és elgondolkodásra érdemes sorainkat mindazoknak ajánljuk, akik táplálkozásuk során kellőképpen odafigyelnek arra, hogy miből mennyit használnak fel étkeik elkészítéséhez. De azon kedves olvasóink is megfontolhatják e dolgot, akik csak most adják a fejüket a "testre szabott" főzésre-sütésre!
Cukorbeteg étrend - de nem örömtelenül
Kókuszos tejbe zabkorpa szederrel. Egy órával korábban talán még fanyalogtam volna a puszta név hallatán, de az édességkehely látványa elűzi a kétségeimet. Hát még az íze! Berseg - Bocs Ágnesék így hívják a finomságot. Fantázianevét arról a pilisbeli hegyről kapta, amelynek tövében a szedret gyűjtötte a család.
Jót s jól! - a szentendrei háromgyermekes édesanya Kazinczy szavait "vette kölcsön", amikor címet keresett szakácskönyvének. Akkor kezdett el diétás ételek készítésével foglalkozni, mikor évekkel ezelőtt a három csemete egyike cukorbeteg lett. Mint ilyen helyzetben minden szülő, ők is átmentek jó néhány pszichés fázison, a teljes megdöbbenéstől kezdve az önhibáztatáson át a teljes elfogadásig. Tudomásult vették, hogy a diabétesz nem gyógyítható, tehát meg kellett tanulniuk együtt élni a betegséggel.
A kezdeti kényszer - főleg az új ételek kitalálásának köszönhetően - hamarosan izgalmas tevékenységgé vált, s mára megszületett a háziasszony Bocs Ágnes első receptgyűjteménye. Nemcsak cukorbetegeknek, hanem fogyókúrázóknak és mindenkinek ajánlja, aki az egészségét fontosnak tartja. Az ételek természetesen a diabéteszesek szénhidrát- és energiaszámításának szigorúságával készültek, de az alapelvek megfelelnek a reformtáplálkozás követelményeinek is. Szakácsunk azonban tartózkodott a szélsőségektől - húst, tejterméket, gabonaféléket és zöldségeket egyaránt fogyaszt a családja, de mindenből a legegészségesebbet.
A receptekben gyakran szerepel a Graham-liszt vagy más néven teljes kiőrlésű liszt, amely a gabonamag valamennyi értékét tartalmazza. A cukorbetegek számára különösen ajánlott az élelmi rostokban gazdag táplálkozás, mert ennek hatására kedvezően alakul a vércukorszint, valamint később jelentkezik az éhségérzet (ami a fogyókúrában is előnyös hatású!). Aki idegenkedik a sötétebb színű Graham-liszt használatától, eleinte keverje hagyományos finomliszttel, majd fokozatosan változtassa az arányt, amíg megszokja a teljes kiőrlésű liszt ízét.
{p}
A szerző a húsok közül a kisebb zsírtartalmúakat ajánlja: a vadhúsokat, csirkét, sovány sertést, tengeri halakat. Az ételekhez kis mennyiségben használ növényi zsiradékot: repce-, szója-, olajbogyó-, napraforgóolajat, illetve margarint. Feltétlenül szükség van a sovány tej és tejtermékek fogyasztására is; csökkentett zsírtartalmú tejből bőséges a választék, sovány és félzsíros túró is beszerezhető, de a soványsajt-kínálat még eléggé szegényes. (A 100 grammban 10 grammnál kevesebb zsírt tartalmazó sajtokat nevezzük soványnak.)
Bánjunk takarékosan a sóval - jegyzi meg Bocs Ágnes, és a jódozott konyhasó használatára hívja fel a figyelmet. Az intenzív édesítőszerek közül célszerű azt választani, amely nem tartalmaz energiát, cukrot. Házi ételízesítőket is készíthetünk sárgarépából, zellerből, petrezselyemgyökérből, illetve zeller-, lestyán- és petrezselyemlevélből - ezeket tetszőleges arányban vegyíthetjük. Akár a lakótelepi erkélyen is termeszthetünk néhány cserép fűszernövényt; megéri, mert a friss zöldfűszer sokkal aromásabb a boltinál.
Kis energia- és szénhidráttartalmuk miatt kiemelt szerep jut a zöldség- és főzelékféléknek, valamint a gyümölcsöknek. Néhány kivétellel: a szárazhüvelyesek, a szőlő, a banán, az aszalt gyümölcsök szénhidráttartalma nagy. Ennek ellenére a szárazhüvelyeseket sem szabad kizárni a cukorbetegek táplálkozásából, mert fogyasztásuk után a vércukor-emelkedés kismértékű és elhúzódó.
Sokan a csicsókát krumpliként kezelik, akként dolgozzák fel... és a végén csalódnak. Bocs Ágnes hosszú kísérletezés után tanult meg "bánni" vele, a végeredmény pedig közel harminc, a legkülönfélébb csicsókás étel. Jók a "mutatói" is: szénhidráttartalma csupán ötöde a krumpliénak, és 10 dekagramm csicsókában 30 kalória van (a krumpliban 90).
A Graham-lisztből készült diótorta csodálatos ízorgiáját az árak zavarják meg, amikor a kényes témát szóba hozom. Alapvetően minden, a cukorbetegeknek való élelmiszer drágább a hagyományosnál, a teljes kiőrlésű lisztek, a barna rizs... A 25 dekagrammos speciális kenyér például 250 forintba kerül. A betegek inzulinját és az egyéb segédeszközöket támogatja az állam, ám az egészséges táplálkozás ma még sajnos többletterhet ró az elszántakra is...
{p}
Csicsókás haltortácska
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csicsóka, 30 dkg szálkamentes hal (filézett tőkehal), 4 tojás, 3 dkg Graham-liszt, 6 dkg reszelt sovány sajt, só, bors, majoránna, olaj a tál kikenéséhez, zsemlemorzsa a tál beszórásához
Szénhidrát: összesen 32 g, 1/8 szelet: 4 g.
Energia: összesen 784 kcal, 1/8 szelet: 98 kcal.
Elkészítés: A csicsókát meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, és tíz perc alatt puhára főzzük. A halat szintén megfőzzük (kb. öt perc elegendő). Mindkettőt leszűrjük, majd a liszttel, a tojásokkal, 4 dkg sajttal, sóval, borssal, majoránnával alaposan összekeverjük. Olajozott, zsemlemorzsával megszórt, kb. 20 cm átmérőjű jénai tálba öntjük, megszórjuk a maradék sajttal, és közepes tűznél szép pirosra sütjük. Langyosan, hidegen egyaránt laktató.
Javaslat: Párolt zöldségekkel vagy sok salátával kínáljuk.
Halfasírozott
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szálkamentes tengeri hal (filézett tőkehal), 10 dkg túró, 2 tojás, 2 dkg zsemlemorzsa (diétás búzakorpás kenyérből), 2 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi őrölt fekete bors, kis csokor petrezselyemzöld, pici só, olaj a kisütéshez
Szénhidrát: összesen 15 g, 1 db (10 darab esetén) 1,5 g.
Energia: összesen 590 kcal, 1 db (10 darab esetén) 59 kcal.
Elkészítés: A halat felengedés után leitatjuk, villával szétzúzzuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. 10 darab kerek, lapos fasírozottat formálunk, és bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétára szedjük, és leitatjuk az olajat.
Javaslat: A diétás búzakorpás kenyér szénhidráttartalma 28 g/100g, a belőle készült zsemlemorzsa 3,7 g/100 g. Természetesen készíthetjük szokványos zsemlemorzsával is, amelynek szénhidráttartalma 73 g/100 g, ekkor a fasírozottak összes szénhidráttartalma 23 g lesz.
Diós-birses zsemlefelfújt
Hozzávalók: 4 db diétás búzakorpás zsemle (kb. 20 dkg), 10 dkg darált dió, 1 kiskanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál rum, folyékony édesítő ízlés szerint, 2-3 kanál Canderel por, 1 kiskanál fahéj, 25 dkg birsalma, 5 tojásfehérje, margarin a forma kikenéséhez
Szénhidrát: összesen 90 g, 1 szelet (10 szelet esetén) 9 g.
Energia: összesen 1300 kcal, 1 szelet (10 szelet esetén) 130 kcal.
Elkészítés: A meghámozott birsalmát almareszelőn lereszeljük, majd a fahéjjal és a folyékony édesítővel 3 dl vízben kb. tíz perc alatt puhára főzzük. Közben a zsemléket 1,5 cmx1,5 cm-es kockákra feldaraboljuk. A birset leszűrjük, a levébe rumot teszünk, majd összekeverjük a zsemlekockákkal. Egy jénai tálat vagy kapcsos sütőformát kimargarinozunk. Felverjük a tojásfehérjéket a citromlével, majd gyengéden összekeverjük a zsemlekockákkal. A sütőformába egyenletesen belerakjuk a massza harmadát, megrakjuk a birs felével, majd rászórjuk a dió és a Canderel felét. A tetejére ismét a zsemlekockák harmada, a birs, a dió, és a Canderel másik fele következik. Végül beborítjuk a maradék zsemlekockákkal. Előmelegített sütőben kezdetben közepes, később gyenge hőfokon szép rózsaszínűre sütjük.
Javaslat: Ha valaki nem szereti a birsalmát, helyette használhat almát vagy körtét. Amennyiben fehér zsömlét használunk, az összes szénhidrát: 149 g.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu