Mérföldkő a méhnyakrák elleni harcban

Akár két és fél, három év múlva a patikákba kerülhet az az oltóanyag, amely mérföldkő lesz az egyik legtöbb áldozatot követelő daganatos betegség, a méhnyakrák gyógyításában, illetve megelőzésében. Brit kutatók jelenleg már világszerte nők ezrein tesztelik a vakcinát, e vizsgálatoktól csak a végső megerősítést várják.

Családi kör2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Mérföldkő a méhnyakrák elleni harcban


A kezdeti tesztek már bizonyították: a szer a méhnyakrákos esetek hetven százalékában megtalálható HPV-törzsek ellen teljes védettséget nyújt. A kutatók abban bíznak, hogy a három vakcinából álló, hat hónapos oltási sorozat egész életen át tartó immunitást biztosít majd. Reményeik szerint már 2007-ben forgalomba kerülhet az oltóanyag a nemi élet kezdete előtt álló lányok számára.
Jóllehet a nemi úton terjedő humán papillomavírus (HPV) a szexuálisan aktív magyar fiatal nőlakosság mintegy 25-30 százalékában kimutatható, a gyakran tünetmentes esetek többségében nem alakul ki méhnyakrák. A kialakulás kockázatát növeli a szexuális higiéné hiánya, a felelőtlen partnerváltogatás, a dohányzás, a magasabb életkor, a tartósan legyöngült immunrendszer, valamint a méhszáj gyulladása, sérülése. A méhnyakrák sokáig nem okoz panaszt, kezdeti stádiumban a leggyakoribb tünet az abnormális vérzés a menstruációs időszakok között vagy közösülés után.
A méhnyakrák a nők rosszindulatú daganatos megbetegedései sorában világszerte a második helyet foglalja el, közvetlenül az emlőrák után. Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek.  2003 szeptemberében, a Népegészségügyi program részeként megkezdődött az országosan szervezett méhnyakrák-szűrés. A 25-65 éves korosztály háromévente meghívólevelet kap. A fájdalommentes és alig néhány perces vizsgálat térítésmentes és lehetővé teszi a betegség, illetve a rákmegelőző állapot felismerését. A korán felfedezett méhnyakrák gyógyulási aránya százszázalékos!
Itt szólni kell egy magyar felfedezésről: az Országos Egészségpénztárral szerződött biotechnológiai társaság, a GenoID Kft. egy olyan - világszabadalmaztatásra beadott - diagnosztikai eljárást dolgozott ki, amely a HPV-vírus eddigieknél jóval több, 51 típusát tudja megkülönböztetni.

Ezek is érdekelhetnek