Vasárnapi menü

Novemberben olyan vasárnapi menüket ajánlunk, melyeknek leírása kimaradt a december elején megjelenő Receptek adventtől húsvétig című könyvünkből. Ha megfőzi ezeket a finomságokat, és ízlik a családnak, vágja ki a recepteket és ragassza be a könyv hátsó oldalaira, a "Saját receptjeim" közé.

Családi kör2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Vasárnapi menü


Hawaii sertésszelet
Hozzávalók:
4 szelet karaj, 4 szelet főtt, füstölt tarja, 4 karika ananász, 4 szelet füstölt sajt, 4 szelet trappista sajt, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, só, bors.
A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymával és a fokhagymával az olajon kevés vízzel puhára pároljuk, majd vékonyan olajozott tűzálló tálba fektetjük. Minden hússzeletet meglocsolunk egy kávéskanál pecsenyelével, s teszünk rá egy-egy szelet tarját, ananászt, füstölt sajtot, végül a trappista sajttal befedjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen a sajt!) Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Tejszínes kávékrémtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg cukor, 6 tojás, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 7 dkg darált mandula.
A krémhez: 3 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 4 evőkanál feketekávé, 15 dkg vaj, 2 dl tejszín.
A cukrot az 5 tojássárgájával és 1 egész tojással habosra keverjük. A gőzön felpuhított étcsokoládét, a zsemlemorzsát, a mandulát belekeverjük, végül lazán hozzáadjuk az öt tojás kemény habját. Tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt, három lapot vágunk belőle, amelyek közé az alábbi krémet töltjük: a tojás sárgáját a cukorral és a feketekávéval gőzön sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a habosra kikevert vajat. Végül a tejszínt 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, s ezzel vonjuk be a tortát.
{p}

Ezek is érdekelhetnek