Az orvos válaszol

Fogamzásgátlás és végbéltáji viszketés

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Az orvos válaszol

MELYIK A LEGJOBB?
A fogamzásgátlás módszerei a tabletta, a pesszárium és méhsapka alkalmazása, a kondom, a méhbe orvos által helyezendő eszköz (köznyelven spirál), valamint a termékeny időszak figyelembevételével történő együttlét, a naptári módszer. A fogamzásgátlás módszereihez sorolható még az esemény utáni tabletta is. Hogy olvasónk számára melyik a legcélszerűbb, azt nőgyógyászati vizsgálat dönti el. Kérdéseivel forduljon bátran nőgyógyász szakorvoshoz, aki nemcsak ellátja tanácsokkal, de időszakosan figyelemmel is kíséri majd egészségi állapotát.

KELLEMETLEN VISZKETÉS jeligére.
A végbéltáji viszketés oka lehet cérnagiliszta, Trichomonas-fertőzés, gombás gyulladás, vírus okozta szemölcs, helyi túlérzékenységi reakció, aranyér, de pikkelysömör is. Allergiát válthat ki a bőrre kent, különböző kenőcsökben vagy éppen a használt szappanban levő vegyszer. Viszketéshez vezethetnek bizonyos ételek, így fűszerek, citrusfélék, a kávé, a kóla, a sör, sőt a C-vitamin-tabletta is. Lehet bizonyos belgyógyászati kórképek (például cukor- vagy májbetegség) kísérő tünete, és okozhatják sipolyok is. Kiválthatja nem kellő gondossággal végzett tisztálkodás vagy a terület erőteljesebb dörzsölése. Szoros fehérnemű, nem kellően szellőző felsőruházat következtében a testrész befülledhet, fokozottan izzad, s ez is viszketéshez vezethet. A lelki bajok közül a szorongás szintén kiválthatja e panaszt.
Első lépés a baj okának kiderítése, hogy meghatározhassuk a kezelés mikéntjét. Ha a férgesség gyanúja vetődik fel, féregpete-vizsgálat javasolt; ezt egyrészt a székletből, másrészt a végbélnyílás környékéről vett anyagból állapítják meg. Célszerű emellett belgyógyászati betegség és allergia fennállását is kutatni.

Ezek is érdekelhetnek