Együttélősdi

Válási tabló

Családi körBácskai Júlia2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Együttélősdi


Régen találkozott az osztály. Azelőtt akár évente összejöttünk, manapság mindenki fut, rohan, öregszik, és egymásra várunk a szervezéssel is. A hivatalos érettségi találkozó azért ötévente megrendezésre kerül, ezt meg is ígértük a hajdani tabló felirata szerint. Nézem a képeket: mi volt előre kódolva és mi nem a sorsunkban? Látszott talán a bumfordi Lacikán, hogy milliárdos vállalkozása lesz? Látszott az érzékeny lelkű Dóri serdülő arcán, hogy szerelmi bánatában öngyilkos lesz? Tudhattuk volna előre, hogy ez lesz az első és utolsó akciója a felnőttéletben, amit sikeresen be is fejez? Gondolta akárki a gyönyörű Elizáról, hogy négyszer megy férjhez, egyre jobb partikat összehozva? Ki látta előre az osztálytársakban a leendő nagymamákat és nagypapákat?
Fotók, fotók - és újabban videofilmek rólunk. Gyűlnek a közös fényképek és a régi intőkönyvek, röhögünk, meghatódunk, sztorizunk. Néhányan esküvői fotókat mutogatnak, elfelejtették, hogy a 15 éves és a 20 éves találkozón már jól megnéztük őket, mások a gyerekek képeit mutogatják, elfelejtették, hogy azok a kis gyerekek is nagy gyerekek már (most épp örülnek, hogy végre lelépett a szülő egy osztálytalálkozó címén és üres lett a kégli). Nézem az esküvői fotókat: ünnepélyes arcok, reménykedő szemek, néz a pár előre a jövőbe, és mind komolyan gondolja, hogy ez örökké fog tartani.
Aztán évek múltán megbukik néhány házasság. A  Sanyié azért, mert a becses neje lecserélte őt egy dúsgazdag külföldire; a Zolié azért, mert amíg Zoli a pénzt hajkurászta, addig a nagyságos asszony unatkozott otthon, iszogatni kezdett, a gyerekeivel se törődött, egyszer a Híradó is mutatta, hogyan mentették ki a szomszédok a lángok közül a legkisebbet. Válás lett a vége meg új feleség keresése. Andrea házassága maga volt a rémálom, ahányszor osztálytalálkozóra jött, annyiszor fogadkozott, vége, elhagyja, leszámol vele, el fog válni! Aztán újra napszemüvegben érkezett (verésnyomok eltüntetése), majd hallgatott a sarokban (szégyen, amiért ismét ahhoz a férfihoz megy haza innen), később segélykérő telefonok: mentsetek meg, le akar lőni! Andrea 17 év után végre elvált a férjétől, kiszeretett belőle, és végre kiszeretett a gondolatból, hogy hinnie kell egy pocsék házasságban. Andrea elvált; s bevallotta, hogy könnyebben ment, mint remélte.
Marci és Mária könnyen váltak el, mert akkor már nem egymást szerették, hanem egy Mást. Kimondták a boldogító nemet! Azt hiszem, ilyenkor is rendelhetnénk fotósokat. Milyen szép lenne egy válási tabló: a volt feleség, a volt férj, a gyerekek és a jövendőbeli párok gyerekei, a volt anyós és a volt após, a régi barátok, mind együtt, most utoljára, hogy aztán mindenki szabadon mehessen a maga útján tovább.