Malacsült tormával, töltött káposzta füstölt csülökkel, ropogós kacsa gazdag körettel, bejgli- és zserbóhegyek, szilveszteri kocsonya? Ugye ismerős ételek? Kívánatosak is, finomak is, csakhogy az ünnepek után gondolni sem bírunk ezekre. Közérzetünket jócskán befolyásolja a többnapos trakta okozta csömör. A felesleges kilóktól segít megszabadulni.
Nyögünk, szuszogunk, puffadásgátló tablettákat szedünk, s azon gondolkodunk, miként is adhatnánk le a felszedett felesleges kilókat. Ahhoz viszont, hogy elég okunk legyen a tisztítókúra elkezdéséhez, jó tudni: a megszokottnál bőségesebb étkezéssel, a mohón elfogyasztott zsíros, esetleg forró falatokkal kíméletlenül megterheljük szervezetünket. A mértéktelen evészet következménye lehet gyomorrontás, hasfájás, bél-, esetleg epegörcs, olykor pedig az epevezeték elzáródása. Ha a betegségeket kísérő szokatlan panaszok - fehér, lepedékes nyelv, hányinger, hányás, hasmenés, émelygés, görcsös hasi fájdalom, hőemelkedés - az ünnepek után, a diétát követő két-három napon belül sem szűnnek, vagy netán hevesebbé válnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
Akik viszont még időben döntöttek, és képesek lemondani e lukulluszi lakomákról, azoknak első lépésként néhány hétig távol kell maradniuk az étel- és alkoholdömpingtől. Tartsunk néhány napos, gyomornyugtató koplalást. Ugyancsak fontos, hogy addig, amíg nem szűnnek az esetleges panaszok, ne együnk szilárd, nehéz ételeket. Ilyenkor kerülendő a tej, a magas cukortartalmú, illetve a szénsavas italok fogyasztása. Legideálisabb borsmenta-, kamilla- vagy édesköményteát kortyolni, kekszet vagy pirítóst rágcsálni.
Alapszabály, hogy a koplalás megkezdése előtt három-négy nappal fokozatosan változtassunk étrendünkön úgy, hogy só- és fűszerszegény, zsír- és koleszterinmentes ételeket fogyasszunk. Amikor készen állunk a koplalásra, néhány napig csak frissen préselt gyümölcsleveken, párolt zöldségeken, natúr joghurton és írón éljünk. Két-három nap után fejezzük be a tisztítókúrát, mert a mértéktelen böjttel is árthatunk szervezetünknek.
{p}
Miből, mennyit, mihez?
Ahogy az autók is megfelelő benzinnel működnek, az embernek is kellő "üzemanyagra" van szüksége különböző tevékenységeihez. Naponta többször eszünk és iszunk, hogy szervezetünket ellássuk energiával. Nézzünk néhány példát, mi mire is elegendő.
Zöldségleves, csirkemáj roston, főtt burgonya, káposztasaláta - 385 kcal: egy 56 kilós személy két órán át takarít pihenő nélkül.
2 dl százszázalékos gyümölcslé, párolt tonhal, fokhagymás répa - 410 kcal: egy 90 kilós ember egy órán át pingpongozik.
Szárazbableves füstölt pulykacombbal, zsemle - 527 kcal: egy 76 kilós személy egy órán át intenzíven úszik.
Tarhonyaleves, székely káposzta zsemlével, alma - 569 kcal: egy 78 kilós egyén öt órán át szellemi munkát végez.
Mindenkor megszívelendő
Ne tartsunk otthon csábító csokoládét, süteményt, chipset.
Igyunk bőven ásványvizet, gyógyteát, frissen készített zöldség- és gyümölcslevet.
Együnk párolt halat és sovány baromfihúst.
Nassolás helyett zöldséget, gyümölcsöt falatozzunk.
Zsír helyett olajjal főzzünk.
Mustárral, fokhagymával fűszerezzünk.
Kerüljük a fehér kenyér és a főtt tészta fogyasztását.
Szabadidőnkben pihenjünk, relaxáljunk, olvassunk.
Végezzünk könnyű, lazító tornagyakorlatokat.
Tisztító italkúra
Háromnapos citrusdiétánk segítségével villámgyorsan megszabadulhatunk pár felesleges kilótól, ráadásul ezzel a módszerrel szervezetünket is méregtelenítjük. A citrusfélék - a citrom, a lime, a narancs, a mandarin, a grépfrút - remek C-vitamin-források, erősítik az immunrendszert, gondoskodnak a megfelelő emésztésről, zsírégetésről. Egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglete elérheti a 200 milligrammot.
Mennyi benne a C-vitamin?
1 narancsban 75 mg; 1 citromban 40 mg; 2 mandarinban 30 mg; 1 grépfrútban 55 mg, 1 lime-ban 24 mg.