Adóügyek

E héten J.-né olvasónk felvetéseire válaszolunk.

Családi körDr. Mészáros Gyuláné2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Adóügyek

- Egyéni vállalkozó vagyok évek óta, de tavaly voltam először betegállományban szinte a teljes év folyamán. Nem volt vállalkozói bevételem, csak a táppénz volt a jövedelmem. Kell-e adóbevallást adnom, a táppénz minek minősül?
Az egyéni vállalkozónak akkor is kell bevallást adnia, ha az adóév során a vállalkozásából bevétele nem volt. A bevallási kötelezettség teljesítéséhez tehát a személyi jövedelemadó-bevallás részét képező, az egyéni vállalkozásra vonatkozó részt is be kell nyújtani. A táppénz adóköteles jövedelem, mégpedig bérjövedelem akkor is, ha azt vállalkozóként kapja. E bérjövedelem után adójóváírás is megilleti. Az adójóváírással kapcsolatos tudnivalókat az adóbevallás kitöltési útmutatójából megismerheti.
- Ingatlan eladásából jutottam a 2002. évben jövedelemhez, amit szabályosan leadóztam. Két év múlva sikerült egy megfelelő ingatlant vásárolni, amely a vásárlás pillanatában üdülőként szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban, s így a vételről szóló szerződésben is. Az üdülőt - mivel megfelelt az előírásoknak - átminősítettük lakóházzá. Tudom, hogy az üdülővásárlás nem jogosít arra, hogy az adót visszaigényeljem lakás célú felhasználásra hivatkozva, de a lakóházvétel már igen, hiszen igen rövid időn belül megtörtént az üdülőnek a lakássá minősítése. Valóban így van ez?
A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint a lakás célú felhasználás adókedvezménye (a lakásszerzési kedvezmény) lakás (vétele, építése, építtetése, bővítése stb.) tulajdonjogának megszerzését igazoló szerződés alapján érvényesíthető, a szerződés időpontjában fennálló állapot szerint. Az Ön által vásárolt ingatlan az adásvételi szerződésben üdülő, amely lakásszerzési kedvezményre nem jogosít. Ebből következően a későbbi időpontban - legyen ez az idő bármilyen rövid is - üdülőből lakóházzá való átminősítés már nem alapozza meg az adókedvezményt.

Ezek is érdekelhetnek