Akinek Barbie is pózol

Fiatalkorában olimpiai bajnok biciklisnek készült. Nem jött be. Habik Csaba manapság másféle babérokra tör: ő birtokolja a fotográfiával kapcsolatos legnagyobb hazai magángyűjteményt. Pontosabban kettőt: egy komoly szakmait meg egy hóbortosat. Rendhagyó módon képszerkesztő kollégámnál vendégeskedtem.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Akinek Barbie is pózol

Ha valaki az országban az elmúlt húsz évben papírra (újabban monitorra) vetett egy sort is fényképezéssel kapcsolatban - legyen szó technikai újdonságról vagy fotókiállításról -, és az nyomtatásban megjelent, akkor,  Csaba házi archívumában viszontolvashatja művét. Amilyen alaposan rendel és válogat képeket a Szabad Földbe (az újra és újra "megfotózott" témákról részletesen a lapunknál inaskodó fotográfushallgatók mesélhetnének), olyan akkurátusan gyűjt.
Dolgozószobájában mennyezetig érnek a polcok. Könyvek, albumok, szaklapok és kivágott cikkek mappái uralják a falakat - a szoba közepéről (stílusosabb a helymeghatározás így: egy Fuji reklámléggömb alól) nézve igazán impozáns látvány. Becses antikváriumi leletek kerülnek elő, például André Kertész francia nyelvű gyermekalbuma, amelyet 1933-ban Párizsban egy Vera nevű nőnek dedikált vagy Tabák Lajos 1932-es tiszavirág-életű kiállításának bezúzott katalógusa (a hatalom ugyanis nem nézte jó szemmel a munkásember mindennapjairól készített szociofotókat, és bezáratta a tárlatot).
{p}
A maradéknyi falfelület már egyértelműen árulkodik, hogy korántsem egy "szakbarbár" otthonában járok. Minden helyet kaphat itt, amin tetten érhető a fotózás motívuma. Az eredeti dagerrotípia mint ritkaság vonz, a század eleji hangulatot árasztó giccses képeknek pedig épp a csúnyasága: az egyiken esküvői párt, a másikon meg téli tájat fotografál a mester. Nem árt, ha két darab egyforma fényképező majmos óra méri az időt, közvetlenül az egykori Pallasz Kiadóból zsákmányolt "Fotó főosztály" tábla szomszédságában.
Az igazi "gyönyörűségek" - amelyek talán kicsit megkérdőjelezik először is a gyártók, aztán gyűjtő kollégám elmeállapotát - az emeleten várnak rám.  Nyitásképpen rögtön itt a műanyag fényképezőgépek arzenálja! A zenélő, villogó, vízipisztolyos, buborékfújós, cukorkatartós típusok, minden fellelhető színárnyalatban, hableánnyal, delfinekkel, macikkal meg cicákkal díszítve. Többségükben a kínai játékipar műremekei, amelyeket egyenként ki is próbálunk.
- Apropó Kína! - állunk meg egy búvárkodás közben kattintgató műanyag kisfiúnál. - Tavaly eljutottam az ázsiai országba, ahol a majdani nagy zsákmány reményében már az első napon vásároltam egy bőröndöt. De csalódnom kellett: míg az itthoni kínai piacok a leggazdagabb lelőhelyei a fotós kacatoknak, addig kint alig néhány darabot találtam.
Csavarokból és csuhéból készített jelenetek, gyurmából és száraz virágból formázott masinák mellett zenélődobozok, tolltartók és képkeretek feszítenek - mindegyiken tetten érhető a fotográfiai motívum. Barbie-kból is színes (bocsánat, többnyire rózsaszín) a kínálat; egyik kedvencem köldökzsinórral kapcsolódik a fényképezőgéphez, és gombnyomásra különböző pózokban kelleti magát. Ízléstelenségben biztosan dobogósok a kinyitható gépezetek: egyikben egy divatbemutató, a másikban pedig egy házasságkötés vonzza (?!) a szemet, miniatűr műanyag berendezésekkel és mozgatható figurákkal - természetesen mindkettőben ott virít a pillanatot megörökítő fényképész.
- Nyaralásokkor csak az első egy-két napot kell türelemmel kibírnia feleségemnek és két nagylányomnak, amíg végigjárom a város összes játékboltját és ócskapiacát, begyűjtve a helyi "fotós specialitásokat" - ironizál magán Csaba. Minden családtag és barát ismeri a különc gyűjteményt, és ki-ki igyekszik bővíteni újabb zoknikkal, nyakkendőkkel, kisautókkal, cukorkákkal, zászlókkal, pólókkal, öngyújtókkal meg díszdobozokkal. Így társult a bikinis és pöttyös fürdőnadrágos, sörhasú kínai cserépturistákhoz a máltai változat, valamint a színes német Hummel-féle fotózó kisfiúhoz (persze az idill kedvéért kutyával) a szerényebb orosz fehér-kék porcelánverzió.
Megszámolni a kincseket?! Azt már nem, tiltakozik Csaba. Isten ments, hogy esetleg kiderüljön, valahol valaki pazarabb gyűjteménnyel rendelkezik.

Habik Csaba kollekciójának több darabja is megtekinthető e rovatunk Kamera-galéria című fotóválogatásában.

Ezek is érdekelhetnek