Az orvos válaszol

E heti témáink: a sömör és az ekcéma közötti különbség; a nyelv égő érzete, a bélfali kiboltosulás; a potencianövelő szerek.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Az orvos válaszol

Kíváncsi olvasó
E jeligés levélírónk arra keres választ, mi a különbség a sömör és az ekcéma között. Az övsömör vírusfertőzés, okozója a bárányhimlő, a varicella vírusa. Ez a kórokozó a szervezetben lappang, a gerinc melletti idegdúcokban (gyermekkori bárányhimlő során kerül oda). Bármely, az immunrendszert gyengítő állapot elősegíti a vírusok kiáramlását ezekből az idegdúcokból, és kialakul a fájdalmas, hólyagos kiütésekkel járó övsömör. Gyógyításában Acyclovir-tartalmú gyógyszereket alkalmazunk. Az ekcéma valamilyen fizikai vagy kémiai behatásra kialakuló allergiás reakció, vagyis nem fertőző betegség. Gyógyításához fel kell deríteni a kiváltó okot, és ki kell iktatni a beteg életéből. Például a kézfejen okozhat ekcémát mosószer - ha kiiktatjuk a használatát, a bőrbetegség is elmúlik.

Édes élet jeligére
A nyelv égő érzetéről kérdez olvasónk. A panasz oka lehet nyelvgyulladás; következményeként a nyelv felszíne vörös és sima, ám ritkán jár fájdalommal. Okozhatja a B1-, B6-, E-vitamin, vas vagy folyadék hiánya, de állhat a háttérben gyógyszerek kölcsönhatása. Glosszodíniának nevezzük a nyelven jelentkező fájdalmas, égő érzést. Társulhat diabéteszhez, egyes gyógyszerek (például vizelethajtó) alkalmazásához, Candida okozta gombafertőzéshez és a nyelvgyulladásnál felsorolt betegségekhez is. Okozhatja dohányzás. A sikeres gyógyításhoz - a cigarettázás abbahagyása mellett - tekintsük át a krónikus gyógyszerelést, és a kezelőorvos szükség szerint változtasson rajta. Mindemellett zárjuk ki az esetleges fertőzések és daganatok lehetőségét.

Egy beteg a sok közül
E jeligét választó olvasónk a béltükrözésének leletében található orvosi kifejezések magyar megfelelőjét kéri. A diverticulum a bélfalon található kiboltosulást jelenti. A kevés számú, kis kiboltosulás még nem jelent komoly bajt. Megelőzésében fontos a rostdús étrend és a széklet puhán tartása. A spasztikus bél görcsösen összehúzódott bélszakaszt jelent. Oldásában - a megfelelő folyadékfogyasztás és rostdús táplálkozás mellett - törekedni kell a stresszmentes életmódra.

Potenciafokozók jeligére
A szívbetegeknek a potencianövelő szerek alkalmazása előtt kardiológiai szakvizsgálaton kell átesniük. A szexuális együttlét fokozott izgalma súlyos szívbetegség esetén önmagában is elegendő lehet heveny keringési elégtelenség, hirtelen szívroham kialakulásához.