Az orvos válaszol

E heti témáink: izomgörcsök, szédülés.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Az orvos válaszol

Visszatérő izomgörcsök jeligére
A láb izomzatában fellépő görcsök okának tisztázása előtt szánjunk egy kevés időt az izomműködés megismerésére. A vázizomzatot az úgynevezett harántcsíkolt izomzat alkotja. Emellett szervezetünkben találhatók még sima izmok (például az erekben, belső szervekben), illetve a legegyedibb a szívizomzat.
A mozgásszervek görcsét a harántcsíkolt izmok görcsös összehúzódása okozza. Az izmot ért idegi ingerület hatására az izomrostok a beáramló kalciumionok miatt összehúzódnak. Miután az összehúzódást előidéző ingerület elmúlik, az ionok kiáramlanak a sejtekből, és az izomszövetek ellazulnak. A sejtek egészséges működéséhez megfelelő mennyiségű kálium, kalcium és magnézium jelenlétére van szükség. Amennyiben a sejtekben az izom-összehúzódást szabályozó ionáramlásban zavar támad, görcs keletkezhet. A lábikra izomzatában fellépő görcsöt okozhatja vízhajtó, megerőltető tevékenység, izzadás kiváltotta kálium-, magnézium- vagy kalciumhiány, valamint érszűkület miatti keringészavar is. Amennyiben nem a verőér-, hanem a visszérrendszerben támad betegség (például súlyos visszértágulat vagy trombózis utáni állapot), a lábikragörcs nyugalomban, éjszaka lép fel.
Olvasónk esetében szükség van mind a vénás, mind az artériás keringés vizsgálatára. Emellett tanácsos kérnie az ionok meghatározását is egyszeri vérvétel segítségével. Az eredmények ismeretében orvosa eldöntheti majd, hogy mi áll pontosan a panasz hátterében.

Szédülés
A fenti jeligét választó olvasónk azt kérdezi tőlem, mivel gyógyítanám betegem szédülését és nyaki fájdalmát. Először is megállapítanám a panaszok okát. Amennyiben a nyaki gerinc röntgenfelvétele nem igazolja egyértelműen a fájdalmak hátterét, megvizsgálnám a nyaki erek keringését. Ideggyógyász bevonásával arra keresnék választ, nem húzódik-e meg a háttérben porckorongsérv vagy egyéb ideggyógyászati betegség. Csakis a leletek birtokában döntenék a gyógymódról.

Ezek is érdekelhetnek