Az orvos válaszol

Szürke hályog jeligét választó olvasónk tudni szeretné, hogy mi okozza a betegséget, s ha időben felfedezzük, lehet-e gyógyszeresen kezelni?

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Az orvos válaszol

A szürke hályog, orvosi nevén cataracta, a szemlencse elhomályosodása. A szemlencsehomályok miatt romlik a látás, s az elváltozás fokozatosan látásvesztéshez vezet. A betegség oka többnyire ismeretlen. Okozhatja táplálkozási zavar, cukorbetegség, anyagcserezavar. Kialakulhat sérülés után, erős napfény, röntgenbesugárzás hatására. Előidézheti gyulladás és bizonyos gyógyszerek is. Újszülöttekben fejlődési rendellenességként fordulhat elő.
A szürke hályog leggyakoribb formája idős korban jelentkezik. A betegség kialakulása általában hatvan év körül kezdődik.
A látás romlásának foka függ a hályog elhelyezkedésétől és sűrűségétől. Kezdetben csak kisebb homályok keletkeznek a kéregben. Ha a betegség rosszabbodik, a homályok szaporodnak, és gomolyos vagy hálózatos borússágok kialakulásával csökkentik a látás élességét. Erős fényben a szürke hályogban szenvedő beteg fényudvarragyogást, fényszóródást láthat. Különösen zavaró, ha sötét szobából erősen megvilágított helyiségbe kerül. Ennek oka az, hogy erős fényre a pupilla összeszűkül, és a fény a hályogon kevésbé tud átjutni. Ha valakinek a szürke mellett zöld hályogja is van, s emiatt pupillaszűkítő szemcseppeket kell használnia, a látásvesztés határozottabbá válik.
A lencse közepén elhelyezkedő hályog kezdetben javítja a látást, mert a hályog hatására a fénysugarak újra fókuszálódnak, a szemhez közeli tárgyakat tehát a beteg jobban látja. Ilyenkor az idős betegek, akik addig csak szemüveggel tudtak olvasni, ismét okuláré nélkül boldogulnak. Ha ilyet észlelünk, tanácsos mielőbb felkeresni a szakorvost.
A kezdődő szürke hályog romlásának lassítására vitamintartalmú szemcsepp, megfelelő vitamindús táplálkozás és A-vitamin adása javasolt. A szemészek emellett napsütésben ajánlják az UV-szűrős szemüveg használatát. Kerülni kell a szürke hályog kialakulását elősegítő gyógyszereket, és ügyelni kell a vércukorszintre. Ezek az elővigyázatosságok azonban a betegséget nem gyógyítják.
Ma már egyre több helyen olyan műtétet alkalmaznak, amely nem igényel hosszabb kórházi ápolást, de még jelentős otthoni lábadozást sem. Egy két-három milliméter nagyságú parányi bemetszésen keresztül végzik a műszeres eljárással elfolyósított beteg szemlencse eltávolítását, kiszívását és a rugalmas új lencse behelyezését. Ezzel az eljárással varratokra sincs szükség, hiszen a parányi metszés azok nélkül is gyorsan, majdhogynem nyomtalanul begyógyul.

Ezek is érdekelhetnek