Boszorkánylövés

Lehajol az ember valamiért, aztán úgy marad. Ugye, ismerős érzés?

Családi körLovass Ildikó2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Boszorkánylövés

Mindennapjainkban az egyik leggyakoribb panaszunk a derékfájás. A derékba és a keresztcsont tájékába nyilalló, villámszerűen jelentkező fájás, a lumbágó vagy boszorkánylövés harmincon túl a lakosság jelentős hányadát egyszer vagy többször eléri.
A lumbágós panaszait a tüsszentés vagy a köhögés csak fokozza. Ilyenkor a beteg megmozdulni is alig tud, és a fájdalmat merev tartással próbálja kivédeni. Kiválthatja egy hirtelen mozdulat, valami nehéz tárgy felemelése vagy ha derekunk hosszabb ideig ki van téve a hidegnek. Ha megfelelő testhelyzet eltalálása után a derékizmok ellazulnak, a fájdalom csökken. Ám ha az izmok megfeszülnek, jelez a nyilalló fájás. Okozhatják a kis csigolyaízületeken előforduló kopások is, amelyek az ízületek hibás állását eredményezhetik. A csigolyák közti porckorong előesése is kiválthatja a megismétlődő fájdalomrohamokat.
Az isiász szintén a deréktájon jelentkezik, a mozgást erősen korlátozza. Ez a betegség az ülőideg zsábája, amely a derék tájától továbbterjedhet az ülepen át az alsó végtagig. Az isiászos fájdalmak visszatérő rohamokban támadnak. Gyakran a fekvés, az állás és a járás egyaránt elviselhetetlen. A lumbágóhoz hasonlóan ez is merev, védekező tartásba kényszerítheti a szenvedőt. Kiválthatja a hát- és derékizomzat szokatlan megterhelése vagy egy helytelen mozdulat. Az isiászos rohamot rendszerint a porckorong kiboltosodása vagy előesése idézi elő. Ilyenkor a porckorong nyomja az ülőideg egyik gyökerét.
Az erős fájdalom jelentkezésekor legjobb, ha lefekszik a beteg. Meg kell keresni a legkevésbé fájdalmas testhelyzetet, amikor a porckorongra kevesebb teher nehezedik. Fájdalomcsillapító gyógyszer, bőrön át felszívódó krém is hatásos lehet. Nagyon erős fájdalom, érzészavar vagy bénulásos tünetek esetén okvetlenül orvosi segítségre van szükség.
Aki napi tevékenysége során sok ülőmunkát végez, több órát tölt a számítógép előtt, rendszeres, néhány perces tornával, nyújtógyakorlatokkal, mozgással védekezhet a derékfájás tünetei ellen. A magas sarkú cipő rendszeres viselése éppúgy előidézhet derékfájdalmakat, mint a túlságosan puha fekhely, amely nem támasztja meg eléggé a gerincet.

Ezek is érdekelhetnek