Jogi esetek

Gázolás biciklivel

Családi körTanács Gábor2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Jogi esetek

Mindenkit érhet baleset, tartja a mondás, de arról már nem szól a fáma, hogy bárki okozhat balesetet. Ismét két szomszéd a hősünk: az egyik idős asszony, a másik hatvanesztendős öregember. Kettejük között nem volt túl jó a viszony, de azért különösebb vitáik sem akadtak.
Egyik este az asszony biciklin tartott hazafelé a járdán, amikor észrevette, hogy a bácsi a járdán ácsorog. Hiába fékezett, a megdőltében is előrehaladó kerékpár elkaszálta az öregember lábát, az pedig elesett. Az asszony időben leugrott a bicikliről, ezért talpon maradt: felsegítette a szomszédot, leporolgatta, megkérdezte, hogy jól van-e, majd karon fogta és a kapujáig kísérte a bácsit. Éjjel a férfinak fájdalmai támadtak, mentőt hívott, és a kórházban megállapították, hogy több bordája eltörött. Másnap az ágyánál megjelent a rendőrség, és kikérdezték, ki és mi okozta a sérüléseket.
Az asszony nem tagadott semmit. Innentől kezdve csak az volt a kérdés, hogyan értelmezi a történteket a bíróság - úgy ítéli-e meg, hogy a szomszéd bűnös segítségnyújtás elmulasztásában, avagy nem. Az asszony megsértette a KRESZ-t. Miért a járdán biciklizett, miért nem az úttesten? A bíróságot hasonló helyzetben legfőképp az érdekli: elegendő segítséget nyújtottak-e a sértettnek azzal, hogy felsegítették, megkérdezték, hogy keletkezett-e sérülése, és a kapuig kísérték?
A büntető törvénykönyv azt mondja ki, hogy aki nem nyújt tőle elvárható segítséget annak, aki sérült, a segítségnyújtás elmulasztása vétséget követi el. Ehhez szükséges az is, hogy felismerje: az adott személynek valami baja van. Eddig jól állt volna a szomszédaszszony szénája, de ha tovább boncolgatjuk a törvényt, a kép módosul. A segítségnyújtásnak több szakaszát írja körül a jogtudomány. Először is meg kell állnunk a baleset helyszínén, majd meg kell győződnünk arról, hogy van-e sérült. Ezután jön be az az átlagember számára homályos megfogalmazás, hogy tőlünk elvárható segítséget kell nyújtani. Természetesen más várható el egy orvostól, más egy hatvanéves asszonytól, de ez nem jelenti azt, hogy egy hatvanéves asszonynak ne lennének kötelezettségei, tájékozódni neki is kell a sérülés jelentős vagy jelentéktelen voltáról. A törvény magyarázata előírja azt is, hogy a helyszínen kell maradni, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik.
A bíróság végül elítélte a szomszédasszonyt segítségnyújtás elmulasztásáért, de a körülményekre való tekintettel nagyon enyhe pénzbüntetést szabott ki. Álláspontja szerint orvost kellett volna hívnia, és a szomszéddal együtt meg kellett volna várnia, amíg az megérkezik. Hősünk tulajdonképpen nem tett kevesebbet a baj elhárítása érdekében, mint amit mi magunk is szükségesnek látnánk hasonló helyzetben - a törvény szerint ez mégis kevés volt. Ha úgy látjuk, valaki a segítségünkre szorul, mindig tegyünk többet, mint amiről úgy gondoljuk, hogy tőlünk elvárható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek