Kell az izgalom!

Életkortól függetlenül, naponta találkozunk feszültségeket okozó helyzetekkel. A betegségek pedig szinte lesben állva várják, hogy megtámadhassák stressztől legyengült szervezetünket. Balogh Mária kolléganőnk arra tanít, hogyan oldjuk gyógyszerek nélkül, természetes módon a ránk nehezedő lelki nyomásokat.

Családi kör2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Kell az izgalom!

Magzatként
A magzat egészséges fejlődése érdekében fontos, hogy a kismamát a terhesség kilenc hónapja alatt minél kevesebb feszültség érje. Az anyával átélt élmények később testi vagy lelki betegségek előidézői lehetnek a gyermek életében. Juhász Péter orvos-pszichológus szerint a magzat számára kiemelt fontossága van a fogantatás pillanatának. Aki szeretetben fogant, annak minden bizonnyal az érzelmi élete is kiegyensúlyozott lesz. A másik lényeges állomás a terhesség nyolcadik hete. A legtöbb nőben ekkor tudatosul, hogy állapotos. Ha a hírt megrázkódtatásként éli meg, azt a baba is átéli. Ez magyarázatot adhat arra, ha később feszültté válik az anya-gyermek viszony. A traumák a lábfej különböző pontjain rögzülnek, így az emlékek nyoma ott marad az izomban. A stresszes pontok simogatásával tudat alatt feloldódik a negatív élmény, megszűnik a zaklatottság. A kisbabáknál már a tízperces kezelés is eredményt hozhat.

Gyermekkorban
Az otthoni szeretetteljes, békés családi légkör ellensúlyozza a gyermek óvodai, majd később iskolai lelki feszültségeit. Sok szülő nem is gondol arra, hogy gyermeke számára mekkora erőpróbát jelent az a megfelelési és bizonyítási kényszer, ami az adott közösségben naponta ránehezedik. S ha ez a nyomás otthon tovább fokozódik, a gyermek könnyen szorongóvá, nyughatatlanná vagy éppen zárkózottá válhat. További stresszhelyzetet teremthet a szülők veszekedése, a családban uralkodó feszült, szeretetlen légkör. A csemeték akkor válnak kiegyensúlyozottá, ha testi-lelki biztonságukat semmi nem veszélyezteti.

Felnőtt módon
Dávid József pszichiáter szerint életünk elképzelhetetlen stressz nélkül. A külső hatásokhoz alkalmazkodnunk kell, amihez energiára van szükségünk. A tartós lelki nyomás vagy a nem megfelelően kezelt stresszhelyzet túlterheli a szervezet. Egy bizonyos határon túl a lelki feszültség negatív erővé válik. Ez kimerüléshez, szenvedéshez vezethet, ami elváltozásokat idéz elő az emberi testben. Tipikus tünetek: emelkedik a vérnyomás, gyengül a szervezetünk ellenálló képessége, könnyen fogékonnyá válunk a depresszióra, a fertőző és a daganatos betegségekre, károsodik a szív, a gyomor.
{p}
Egészségünk védelmében
Tanuljuk meg felismerni a problémáink okát. Különösen akkor, ha már szenvedést okoznak.
- Mérlegelni kell, van-e elég erőnk megküzdeni a stresszt jelentő helyzettel, vagy esetleg el kell azt kerülnünk. (Sokszor az utóbbi a jó megoldás, még akkor is, ha ez lemondásokkal jár.)
- Ha lelki erőnket visszanyertük, tisztázzuk a feszültséget előidéző helyzetet.
- A későbbiekben ne engedjük eluralkodni a rossz hatásokat.
- Stresszoldó lehet a pihenés, zenehallgatás, olvasás, relaxálás, masszázs, akupunktúra, sportolás, utazás, társasági élet, baráti beszélgetés, önbizalom-erősítés, pozitív gondolkodás, jó szexuális élet.

Teaterápia
Esténként, lefekvés előtt igyunk gyógyteát - tanácsolja Ráczné Simon Zsuzsanna fitoterapeuta. Csak olyan keverékeket készítsünk, melyeket szakember vagy szakkönyv ajánl. Azoknak javasoljuk, akik hajlandók a főzetek készítésével foglalkozni, elfogadják a gyógynövény ízét, valamint türelemmel fogadják, hogy a tünetek nem azonnal múlnak.
Citromfűtea: lelki békét ad, elűzi a sötét gondolatokat.
Macska- és angelikagyökér-tea: nyugtat, fokozza a szellemi teljesítőképességet.
Galagonya, valeriána, levendula: nyugtató.
Orbáncfű: antidepresszáns hatású.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek