Kutyaharapást szőrével

Hasonlót a hasonlóval - ez a homeopátia alapelve. Azt hinnénk, hogy valami új, divatos kezelésről van szó, pedig hazánkat jó félszáz éve (e módszer 1949-es betiltásáig) a homeopátia fellegvárának tartották. Most reneszánszát éli ez a gyógymód, mely gyakran feleslegessé teszi a megszokott pirulákat.

Családi körCsászár Jenő2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Kutyaharapást szőrével

Ha valaki egy nagy pofont kap, akkor elájul, ha viszont finoman pofozgatjuk, akkor magához tér - magyarázza e terápia lényegét kissé leegyszerűsítve Berecz József. Kápolna község háziorvosa már évek óta beveti a régi-új gyógymód "fegyvertárát" is a helybeliek gyógyításában. Az sem rettenti vissza, hogy e módszer első passzusa így hangzik: hoszszasan és türelmesen kérdezd ki a páciensedet arról, hogy valójában mije fáj. Aki ült már zsúfolt orvosi váróban ötvenedmagával, az tudja: ezt az előírást a legnehezebb betartani. Egy, annak rendje-módja szerint lebonyolított homeopátiás rendelésen csak napi két-három betegre jut idő.
Egy Hahnemann nevű orvos-gyógyszerész a XVIII. század végén valójában önmagán kísérletezte ki e terápiát. Miközben a malária gyógyítására használt kínafakérget, kinint rágott, maláriás tüneteket tapasztalt magán, így fedezte fel a hasonlóság törvényét. Arra a felismerésre jutott, hogy a végtelenül csekély hatóanyagot tartalmazó szerek a beteg embereknél épp azokat a tüneteket gyógyíthatják, mint amilyen tüneteket ugyanaz a szer - nagyobb mennyiségben - az egészségeseknél kivált. Gondoljunk csak arra, hogy a hagyma aprítása közben könnyezünk, sőt az orrunk is folyik, a hagymateát viszont már a népi gyógyászatban is ismerték mint a nátha remek ellenszerét.
- Először badarságnak tartottam a homeopátiát, később azonban alaposan elmélyedtem benne, s az elsők közt voltam, aki speciális vizsgát tettem belőle - meséli Berecz doktor. Rádöbbent ugyanis arra, milyen fontos, hogy ne csak a betegséget, de magát a beteget kezelje, feltárva teljes testi-lelki állapotát. A kápolnai háziorvos első sikerélménye egy kétéves náthás kisfiúhoz fűződik, akit két hónapon át újra és újra visszahoztak a szülei, mert nem tudott kivergődni a lázzal és köhögéssel járó kórból. Hiába "bombázták" a gyerek szervezetét antibiotikumokkal, minduntalan visszaesett. A doktor úr végső tanácstalanságában nyúlt a homeopátia eszközéhez, s maga is meglepődött, hogy a csemete egykettőre meggyógyult.
Becslések szerint ma több mint száz hazai orvos alkalmazza a jórészt természetes anyagokból - főleg gyógynövényekből - gyártott, mellékhatásoktól mentes homeopátiás gyógyszereket. Akad olyan is, amelyik kígyóméregből vagy tintahalból készül (utóbbi például az emésztőszervi panaszokat mérsékli). A "hasonszervi" gyógyítás medicináit olyan erősen hígítják, hogy azok hihetetlenül kicsi koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot. Mégis használnak, mégpedig azáltal, hogy élénkítik a szervezet öngyógyító képességét.

Ezek is érdekelhetnek