Négyen egy húron

Ritkaságszámba megy, hogy négy testvér együtt dolgozik. Különösen, ha közösen énekelnek, hangszerkíséret nélkül, több szólamban. A Bolyki Brothers tagjaiból (akik ráadásul még hasonlítanak is egymásra) árad a derű, ők négyen szemmel láthatóan közös nótát fújnak.

Családi körPethes József2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Négyen egy húron

A Bolyki fivérek legidősebbike harmincöt, a legfiatalabb harmincéves. Amikor színpadra lépnek, csoda történik a színpadon: a nézőket a zenei élményen túl elragadja vidám és harmonikus egyéniségük is.
- Hogy honnan ez a pozitív kisugárzás? - kérdez vissza György. - Sokat köszönhetünk a szüleinknek, akik nagy szegénységben, de lelki luxusban neveltek fel bennünket. Emlékszem, gyerekkorunkban egyesek ennivalót hoztak azzal a feltétellel, hogy velünk vacsorázhassanak. Azt mondták, felüdülés a családommal körbeülniük az asztalt.
A biatorbágyi családban keresztény elvek szerint nevelkedtek a fiúk, ma is így élnek. Innen ered az életigenlésük, és ezen értékek mellett találtak rá többek között a boldogságra is. A festőművész papa és a zongoratanárnő mama mind az öt fiukat zenésznek taníttatták. (A legidősebb testvér autóbaleset áldozata lett tizenhárom évvel ezelőtt.) András és László hegedülni és brácsázni, György csellózni, Balázs pedig klarinétozni és szaxofonozni tanult.
{p}
A testvérek hangszeres zenészként az Erkel Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral bejárták már szinte az egész világot. A próbák szünetében pihenésképpen énekelgettek, aztán idővel jött az ötlet, hogy színpadra is lépjenek produkciójukkal. A Bolyki Brothers úgynevezett a capella jazz együttes (ez az elnevezése a hangszerkíséret nélküli, többszólamú énekkari stílusuknak), amely hamarosan káprázatos sikereket ért el: három év alatt százötven fellépésük volt.
Elvileg idegenek sokkal jobban együtt tudnak dolgozni, mint a testvérek - ezért is izgat különösen, hogyan boldogulnak egymással a közeli családtagok.
- Mi is rengeteget vitatkozunk egymással, hiszen össze vagyunk zárva, közösen dolgozunk, anyagilag függünk egymástól - magyarázza György. - A feszültségek, mondhatni, elkerülhetetlenek és természetesek ebben a helyzetben; az lenne az igazi baj, ha nem találnánk rájuk megoldásokat.
A Bolyki fivérek vallják, hogy a zene gyógyító és felüdítő erejét addig a pillanatig kell közvetíteniük, amíg erre képesek. Az összes művészeti ág közül a zene képes leginkább megérinteni az emberi lelket - sokan éppen azért mennek el koncertjeikre, hogy ebben az élményben részük legyen. Valamennyien szereznek zenét, írnak szövegeket, nagyon sokoldalúak.
Úgy tűnik, a család zenei utánpótlásával sem lesz gond. A négy testvérnek összesen tizenkét gyermeke van, s a kicsiket kivéve már őket is rabul ejtették a hangszerek.

Ezek is érdekelhetnek