Az orvos válaszol

Pattanásos arcbőr jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Az orvos válaszol

A pattanás (akne) a hormonok, a faggyú és a baktériumok kölcsönhatásának következtében kialakuló jelenség, megjelenése a szőrtüsző gyulladásának következménye. Ennek folytán a szőrszál kihúzását követően a tüszőből genny ürül. A faggyúmirigyek - melyek olajos anyagot, faggyút választanak ki - a bőr középső rétegében helyezkednek el, és a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. Az elzáródott, faggyúval kitöltött szőrtüsző elősegíti egy baktérium elszaporodását, mely a faggyúban levő zsírokat lebontva bőrgyulladást okoz.
A kórlefolyás az enyhétől a súlyosig terjedő gyulladás. Ay előző esetben csak egy-egy mérsékelten gyulladt pattanás keletkezik, súlyos formában összefolynak és nagy, gennyes területeket hoznak létre gyulladt bőrrészekkel. Az enyhe pattanás kezelése egyszerű: az érintett területet naponta többször meg kell mosni szappannal, emellett csak vizes alapú kozmetikumokat használjunk, mert a zsírosak tovább ronthatják a bőrbetegséget. Bár speciális diéta nem írható elő, de célszerű kiegyensúlyozott étrendet tartani. A felszíni pattanások kezelésében helyileg alkalmazunk baktériumölő, szárító hatású szereket, például klindamicin vagy eritromicin tartalmú készítményeket. Ha a felszíni baktériumölők nem használnak, az orvos más receptköteles, helyileg alkalmazható gyógyszert ír elő, amely segíti az eldugult pórusok megnyílását. A fekete és a fehér gennygyülemeket az orvos megnyitja, eltávolítja, a bőrt megtisztítja. Mélybe terjedő folyamat esetében szájon át is adunk antibiotikumot, sokszor hetekig, hónapokig.
A zsíros bőr oka szintén keresendő. Érdemes elkészíttetni a májfunkció-elemzést, ellenőriztetni a vérzsírértékeket és a hormonális státust. Az anyagcsere rendbetétele éppen olyan fontos, mint a helyileg alkalmazott bőrgyógyászati kezelés. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha a bőrgyógyász mellett felkeresi háziorvosát is az anyagcsere esetleges rendellenességének tisztázása érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek