Együttélősdi

Szokatlan szokásaink

Családi körBácskai Júlia2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Együttélősdi

Ami eltérő, ami más, az szokatlan. Miért is? Csak mert mások másképp szokták? Kérdezhetem azt is: miért nem ők a szokatlanok? Van, aki egész életében a másik oldalon áll, a mások oldalán áll, nem azért mintha nem lenne fárasztó a széllel szemben állni, hanem mert a meggyőződése oda sorolja. Más szokásokkal az ember csak kívülálló lehet: deviáns, furcsa, szokatlan.

*

Fekete ruhában esküdni? Jegygyűrű nélkül férjesnek lenni, a férj nevét föl sem venni, tegeződni az anyóssal, szeretni anyósunkat, nem veszekedni a férjjel, örülni a terhességnek, nem hányni a kilenc hónap alatt, jókedvűen nevelgetni, a gyerekeket kényeztetni, a gyerekek minden lépésénél jelen lenni, a gyerek buta lépéseit kifelé megvédeni, a gyerekeket hagyni, hogy tanuljanak a saját hibájukból, hagyni őket nem tanulni, a gyerekek tanítóit megválogatni, a gyerekek barátait ismerni, etetni; szüleinket szeretni, elfogadni, szüleinket akkor is szeretni, ha idegeinkre mennek; szülőt szeretni, akkor is, ha mi megyünk az ő idegeire. Húsvét nagytakarítás nélkül, karácsony bejgli nélkül, szilveszter hejehuja nélkül, bulizás egy-egy laza szerdán - hű, de furcsa!
Apát siratni másfél évig mindennap, apa halálakor nem ölteni fekete ruhát, apához nem járni a temetőbe, apát imádni életében, apát imádni halála után, apával beszélgetni, apáról beszélgetni, apával együtt hallgatni a jó zenét kiskorban, felnőttkorban, élete után.
Tanítványokkal tegeződni, szomszédokkal jóban lenni, magyar filmeket végignézni, régi barátokat felhívni, barátokat felhívni érdek és pénzbefektetés nélkül, barátokat felhívni akkor is, ha ők nem hívogatnak, új barátokat szerezni a régiek leváltása nélkül, kis dolgoknak örülni, napsütéstől életre kelni, gyalog járni, munkát rajongva szeretni - hű, de furcsa!
Fodrász helyett önkezűen hajat mosni, festeni, levágni, frizurákat kitalálni, mások haját szobrászkodni, bal kézzel jobb kezet manikűrözni, műköröm nélkül saját körmöt festeni, aranyat és brilleket soha föl sem venni, bundában nem járni, magas sarkú cipőt másokon irigyelni, kitaposott lapos sarkúban caplatni, soha nem követni a divatot, sokéves kedvenc cuccokhoz hűséggel ragaszkodni - hű!
Segíteni, ha nem kér a szemérmes, de szüksége van ránk. Nem segíteni, ha a segítőnek van szüksége a saját fontosságát bizonygatni. Nem segíteni, ha nem kér rá senki. Tisztelni, ha más szexuális szokásai vannak valakinek. Elfogadni, ha más ízlése van. Gúnyolódás nélkül hallgatni, hogy neki milyen tévéműsor vagy milyen zene tetszik. Másokat elfogadni olyannak, amilyenek. Próbálkozni a jobbításukkal anélkül, hogy megváltoztatni akarnánk őket.
Bárki más számára szokatlan. Nekem nem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek