Adják vissza a nevem!

Amit életünkben elértünk, ingó és ingatlan tulajdonunk, az irataink, a jó hírnevünk - minden a nevünkhöz kapcsolódik. Mi történik akkor, ha valakiről kiderül: nem úgy hívják, ahogy ötven évig hitte?

Családi körTanács Gábor2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Adják vissza a nevem!

Eredetileg Bálint János Illés néven anyakönyvezték a harmincas években született férfit. Csakhogy egy 1954-ben kapott anyakönyvi kivonata alapján a neve Bálint János lett. Ez a név szerepelt a személyi igazolványában, minden iratában, ezen a néven szerzett ingatlantulajdont, ezen a néven kötött házasságot, az Illés utónevet soha nem használta, lényegében el is feledkezett róla. Személyi igazolványát 2004-ben megújíttatta, és meglepődve vette észre, hogy ismét Bálint János Illés lett belőle - a felesége viszont Bálint Jánosné maradt.
- Ha úgy vesszük, a kettő valóban nem ugyanaz - véli az agrármérnök Bálint János. - Vélhetőleg az okozza a kavarodást, hogy az ötvenes években nem szerették a második utónevet, ezért aztán egyszerűen nem anyakönyvezték, hanem minden teketóriázás nélkül elfelejtették.
A névhez ugyanakkor nagyon sok jog fűződik, ez pedig nem kis kalamajkát okozhat. "Dr. Bálint János" semmilyen hivatalos eljárásban nem egyenlő "dr. Bálint János Illés"-sel, még ha a kettő egy és ugyanaz a személy is. Sőt, Bálint Jánosné papírforma szerint nem felesége Bálint János Illésnek. Ha például egyikük meghal, az örökléssel gondjaik támadhatnak - hiába osztanak meg ágyat és asztalt. Bálint Jánosné egy Bálint János nevű ember felesége, aki bürokratikus hiba folytán nem létezik és soha nem is létezett.
- Az ügy kellemetlen, de megoldható - véli békülékenyen Bálint János Illés. - Végül is szinkronba hoztuk magunkat, most már a feleségem is a teljes nevemet viseli. Csakhogy mindenhol el kell fogadtatni, hogy a régi néven szerzett jogainkat új névvel is jegyezzék be, az iratainkat ki kell cserélni, és ez nem kevés utánjárásba és költségbe kerül.
{p}
Juhász Sándorné gondja két dologban is nehezebb, mint Bálint Jánoséké. A férje 2002-ben meghalt, tehát a neveiket nem egyeztethetik. Másrészt ő ragaszkodik a saját nevéhez: semmi áron nem akar Juhász Sándor Mihályné lenni. Pedig hivatalosan már azzá nyilvánították.
- Tavaly meg kellett újíttatnom a jogosítványomat, és Juhász Sándor Mihályné névre állították ki - meséli az idős asszony. - Szóvá tettem az okmányirodán, és kiderült, hogy a férjem születési anyakönyvi kivonata a halálakor előkerült, annak alapján neveztek el engem Juhász Sándor Mihálynénak, holott a házassági anyakönyvi kivonatban Juhász Sándorként szerepelt a férjem. Az önkormányzattól a Belügyminisztériumhoz utasítottak, és levelet írtam Lamperth Mónikának. Egy ügyintéző válaszolt, hogy az ügyemet ki fogják vizsgálni.
Nem sokkal később megnyugtató levél érkezett a Belügyminisztériumból, mely szerint valóban hibát követtek el, és helyre is hozták. Bakiztak 1952-ben, amikor helytelenül Juhász Sándor, illetve Sándorné néven adták össze az ifjú párt, hiszen a nevük helyesen Juhász Sándor Mihály, illetve Mihályné. A házassági anyakönyvi kivonatot most már kijavították, az állampolgár nyugodtan alhat - Juhász Sándor Mihályné néven. A levél szerint az állampolgár a Juhász Sándor Mihályné név viselésére jogosult és köteles.
- De ki az a Juhász Sándor Mihályné? - kérdezi Juhász Sándor Mihályné. - Itt vannak a kitüntetéseim. Mi van rájuk írva? "Juhász Sándorné." Ki szerzett nyugdíjra jogosultságot? Juhász Sándorné. Itt a személyi igazolványom, ez már halálomig érvényes. Mi áll benne, ki vagyok? Juhász Sándorné. Én ezt a jogosan használt okmányt biztosan nem adom vissza. Ők követtek el hibát, nem én. Ötven évig Juhász Sándorné voltam, így ismernek a rokonaim, a barátaim, volt és jelen üzleti partnereim. Kit értesítenek, ha meghalok, ki azonosítaná Juhász Sándornét egy ismeretlen Juhász Sándor Mihálynéval?
Ha a feleség azt választja házasságkötéskor, hogy a férje teljes nevét viseli -né toldattal, akkor nem válogathat, hogy a férjének mely neveit akarja viselni. A feleség neve követi a férjét. A hivatalos állásfoglalás szerint a férj megváltoztathatná a nevét, ha élne, de mivel meghalt, Juhász Sándor Mihály özvegye csak Juhász Sándor Mihályné lehet.
- Az állam azt csinál velünk, amit akar - véli Juhász Sándorné. - Nézze, ez itt az új jogosítványom. Látja ezen az oldalon az érvényességi dátumot? 2054-ig érvényes. Ez jó, nem? A másik oldalán csak 2014-ig. Lehet, hogy ez jó? Lehet. De ha nem, kinek kell illetéket fizetnie egy új után? Nekem. A férjem Juhász Sándor volt: katonatiszt, nem szélhámos. Anyósom, apósom sem mondta soha, hogy ő Mihály lenne. Én Juhász Sándorné néven éltem eddig, és élek is tovább. Hát miért akarnak a föld színéről eltörölni?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek