Amikor káros a kipirult arc

Sokat idegeskedünk, rengeteg zsíros és fűszeres ételt eszünk, az alkoholisták és dohányzók száma magas - érkezik a magyarázat, hogy európai viszonylatban miért éppen hazánkban halnak meg a legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben. A megelőzéssel nemigen törődünk, pedig elkerülhetők lennének a tragédiák.

Családi körBiczó Henriett2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Amikor káros a kipirult arc

Bármilyen közhelynek tűnik, a magyar nép karaktere hozzájárul ahhoz, hogy túl sok mindent élünk meg stresszesen. A túlzott pesszimizmus és depresszióra való hajlam a Monarchia óta jellemzi a magyarságot - magyarázza Molnár Lajos kandidátus, nyugalmazott kórház-főigazgató.
Magyarországon napjainkban a magas vérnyomás (szaknyelven hipertónia) okozta egészségügyi problémák csaknem kétmillió embert érintenek. A hipertónia okolható minden nyolcadik halálesetért. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a 140/90 Hgmm alatti vérnyomásérték elérésével számottevően csökkenthető a szövődmények kialakulási, illetve a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata.
{p}
A hipertóniának két fajtája van. Az egyik fejlődési rendellenesség következtében lép fel a fiatal szervezetben; ezek a ritkább esetek. A másik az érrendszer, pontosabban az érfal megbetegedése következtében alakul ki, ezen kívül a vese megbetegedéséhez is társulhat magas vérnyomás. Kialakulhat helytelen életmód következtében, főleg, ha valaki zsíros ételeket eszik, és így sok koleszterin rakódik le a szervezetében. Az érfal károsodásához vezethet a túlzott alkoholfogyasztás, a mértéktelen dohányzás és a már említett stressz. - Még pár évvel ezelőtt is sokan azt gondolták, az az egészséges vérnyomásérték, ha az első szám a száz és az életkor összegéből adódik össze, vagyis egy hetvenéves ember vérnyomása 170 per valamennyi. Ez téves felfogás, mert a 130 a még elfogadható érték, a második szám pedig 70 és 90 között mozog ideális esetben - mondja Molnár Lajos. - Ha valakinek a vérnyomása meghaladja ezt az értéket, már gyógyszeres kezelésre szorul. Az a baj, hogy hazánkban még mindig nem veszik komolyan a megelőzés fontosságát, és az emberek többsége meg van győződve róla, vele semmi végzetes nem történhet. Hiába készül sok-sok könyv és műsor a helyes táplálkozásról, az alkohol, a dohányzás és a mozgásszegény életmód ártalmairól, süket fülekre találnak.
A hipertónia tünetei az erős szívdobogás, a fáradékonyság, a kipirult arc. Ezek a jelek még csak figyelmeztetések, mert a hosszú ideig kezeletlen vérnyomás könnyen vezethet infarktushoz vagy agyvérzéshez. Az esetek 10-15 százalékában már a legelső ilyen roham halállal végződik.
Mind a magas a vérnyomás, mind a szívinfarktus tekintetében a férfiak a nőknél veszélyeztetettebbek (különösen 30 és 55 év között). A hölgyek azért vannak szerencsésebb helyzetben, mert a női hormonok védő hatást fejtenek ki az érfalakra. Az infarktus a szívkoszorúér megbetegedéséből következhet. Aki infarktuson esik át, az első pillanatban abroncsszerű szorítást érez a mellkasában, ez az úgynevezett anginás roham. A szívkoszorúér görcsös állapota halálfélelemmel járó érzés; további egyértelmű jel a bal karba kisugárzó fájdalom.
Az infarktust ugyanazok a tényezők váltják ki, mint a magas vérnyomást, így némi  odafigyeléssel a legtöbb esetben ez is megelőzhető lenne. Egyszerű vizsgálattal még időben meggátolható a vérrög kialakulása, gyógyszeresen kezelhető az érfalak károsodása, és ha ehhez párosul a gyökeres életmódbeli és étrendbeli változás, akkor egy életre elkerülhető még a műtét is, a halálos kimenetelű infarktus pedig biztosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek