Az orvos válaszol

"Cukorbeteg" jeligét választó olvasónk arra kíváncsi, hogyan állítsa össze diabéteszes édesanyja étrendjét?

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Az orvos válaszol

Tervezéskor a cukor mellőzése mellett alapvető szempont, hogy a táplálékok megfelelő mennyiségben tartalmazzanak fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A szénhidrátok energiát adnak: a szervezet egy gramm szénhidrátból négy kilokalória energiát nyer. Főbb típusai: a cukrok és az összetett szénhidrátok.
Cukrok (mint például a szőlőcukor) a gyümölcsökben, a mézben, a répacukorban találhatók. A gyümölcscukor (fruktóz) főként gyümölcsökben van, de a répacukor alkotó része is. A tejcukor (laktóz) szőlőcukrot is tartalmaz. A malátacukor (maltóz) kizárólag szőlőcukorra bomlik, megtalálható a sörben és a malátakávéban.
Összetett szénhidrát a keményítő, amely szőlőcukorrá bomlik le. A gabonafélék, a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója, a hüvelyesek, kisebb mértékben a zöldségek, saláták tartalmazzák. Nem emészthető szénhidrát a cellulóz és a pektin (utóbbira a gyümölcsökben lelhetünk).
A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. Kerülni ajánlatos azokat a szénhidrátokat, melyek gyorsan és nagymértékben emelik a vércukorszintet, így a szőlőcukrot, a répacukrot, a malátacukrot, a mézet, továbbá minden cukrozott üdítőt, édességet, befőttet, lekvárt. A diabéteszesek a gyümölcsök közül - magas szőlőcukor-tartalma miatt - kerüljék a szőlő fogyasztását. A cukorbetegségben szenvedőknek mérniük kell a napi megengedett szénhidrátbevitelt, és azt napi ötszöri étkezésre el is kell osztani. A szükséges napi szénhidrátmennyiséget lisztesárukból, kenyérfélékből, rizsből, burgonyából, egyes zöldségekből, például sárgarépából, kukoricából, zöldborsóból, sütőtökből, hüvelyesekből és tejtermékekből állítjuk össze.
Számolás nélkül fogyaszthatjuk azokat az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszereket, amelyek fogyasztása nem okoz jelentős vércukor-emelkedést. Ilyen a legtöbb zöldség, a zöldpaprika, a saláta, a káposztafélék, a karalábé, a paraj, a sóska, a zöldbab, a retek, a karfiol, a karalábé, az uborka, a paradicsom, a brokkoli, a petrezselyemgyökér, a spárga és a zeller. A szénhidrátot tartalmazó étel vércukoremelő hatása nemcsak a szénhidráttartalomtól, hanem annak halmazállapotától is függ, ugyanis a folyadékok jobban emelik a vércukorszintet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek