Mennyit ér a férfi, mit kóstál a nő?

A közelmúltban megkezdte munkáját az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Törvény mondja ki: jogsértést követ el az, aki hátrányosan megkülönbözteti azt, aki például kisgyermeket nevel, ötven feletti vagy valamely kisebbséghez tartozik.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Mennyit ér a férfi, mit kóstál a nő?

Uniós jelentés értékelte a közelmúltban a huszonöt tagországban a férfiak és nők közötti egyenlőséget. Az eredmény? Miközben a foglalkoztatottság és a szakmai felkészültség terén csökken az eltérés a két nem között, addig a fizetést illetően megmaradt a különbség: az eltérés 15 százalék a férfiak javára.
A családi életet és a munkába járást összeegyeztetni ma is elsősorban a gyengébb nem képviselőinek feladata, uniós átlagot tekintve a kiskorúakat gondozó nők közül minden harmadik részmunkaidőben dolgozik. Mivel az anyák nehezen tudják megoldani a csemeték melletti munkavégzést, az Európai Unió több programot indított a rugalmas, személyre szabott munkaidő kialakítására. Például megcélozták, hogy a gyereknevelési szabadságon lévő vagy részmunkaidős asszony továbbra is részt vegyen munkahelye szakmai továbbképzésein, így később a legfrissebb tudásanyag birtokában mehet vissza dolgozni.
{p}
Görögországban a női vállalkozókat segítik, Finnországban pedig a dolgozó anyáknak biztosítanak különleges szolgáltatásokat. Számos uniós államban született rendelkezés a terhes nők védelmében. Például senkit nem lehet elbocsátani azért, mert gyermeket vár - fokozott védettséget élvez. Magyarországon az e körbe tartozók nem oszthatók be éjszakai műszakba és nem túlórázhatnak; másutt a kismama maga döntheti el, hogy marad-e addigi beosztásában vagy más területen, más helyszínen dolgozik a terhessége alatt. A terhes nők könnyített munkája (nyolc- helyett hatórás munkanap) nem járhat együtt fizetéscsökkenéssel. A terhesség és a szülési szabadság ideje alatt nemcsak ugyanakkora bérre jogosult, mint annak előtte, hanem az időközbeni fizetésemelés is ugyanúgy jár. Egy precedens értékű bírósági határozat értelmében tilos azért elutasítani egy állásra jelentkezőt, mert terhes.
Egy 2003-as hazai felmérés szerint a 15-64 év közötti magyar nők 51 százaléka dolgozik, vagyis öt százalékkal maradunk el az uniós átlagtól. Az 55-64 közöttieknek csupán 22 százaléka áll alkalmazásban. A nők hátrányos megkülönböztetését példázza, hogy egy azonos képzettségű női alkalmazott órabére nálunk 16 százalékkal (összehasonlításképpen: Cipruson 25, Nagy-Britanniában 22 százalékkal) alacsonyabb, mint egy férfié Az Európai Unióban ötször-hatszor annyian dolgoznak részmunkaidőben vagy távmunkában, mint Magyarországon.
Az uniós államokban működnie kell egy olyan hivatalnak, amelyhez az egyenlő elbánás elvét megsértő ügyekben fordulhatnak az állampolgárok; nálunk február 1-jével kezdte meg munkáját az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A diszkriminációhoz vezető legismertebb tulajdonságok (származás, fogyatékosság, vallási és világnézeti meggyőződés) mellett olyan esetek is a törvény hatálya alá tartoznak, amikor valakit azért ér hátrányos megkülönböztetés, mert kisgyermeket szült, mert ötven év feletti, vagy mert valamely kisebbséghez tartozik.
Egy hónap tapasztalataiból kiviláglik, a legtöbb sérelem a foglalkoztatás területéről érkezik a hatósághoz, főként betegségük, roma származásuk és anyaságuk miatt érte méltánytalanság a panaszírókat. A hivatal (hogyha bebizonyosodott a diszkrimináció) a jogsértőt magatartásának megszüntetésére kötelezheti, nyilvánosságra hozhatja az ügyet, és pénzbírságot is kiszabhat ötvenezertől hatmillió forintig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek