Néha jól jön egy pszichológus

Bizonyára kedves olvasóm hallott már rólunk, pszichológusokról valamit. Talán tudja, hogy néhány évtizede van csupán Magyarországon ilyen munkakör, azelőtt tiltott és megvetett szakma volt, még az egyetemeken sem oktatták. Mára ez megváltozott.

Családi körBácskai Júlia2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Néha jól jön egy pszichológus

Dolgoznak pszichológusok a kórházakban (például a beteg gyerekekkel, a hozzátartozókkal) meg az óvodákban (miért kezdett dadogni a négyéves Pistike; mitől fél Katika, akinek a rajzai ijesztőek; miért pisil be a régebben szobatiszta Mártika?). Több iskolában van már iskolapszichológus, aki segít a gyerekek összes gondját megoldani (tanulási nehézségek, szülők válása, tanárok "pikkelése", viták az osztályban, szexuális felvilágosítás, pályaválasztás). A nevelési tanácsadók pszichológusaihoz is egyre többen járnak. Nem azért, mert több a baj, hanem mert sokan megértették, hogy jobb megelőzni, mint súlyos esetben a drogozásba menekülő vagy öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó gyereket kezelni.
Már sokan tudják, mi a különbség pszichológus és pszichiáter között. Utóbbi orvosi egyetemet végzett, és kórházakban, klinikákon gyógyít. Dolgozhat elmebetegekkel vagy idegrendszeri betegekkel, írhat receptre gyógyszereket is. A pszichológusok bölcsészek, inkább a szavakkal hozzák jobb állapotba a klienseiket, egészségesekkel is foglalkoznak. Megfordulunk az élet minden területén. Van sport-, közlekedés-, művészet-, reklám-, gyermek-, szexuál-, kriminál- és állatpszichológus, meg szenvedélybetegekkel foglalkozó szakember. Oktatunk önismeretet, kapcsolatteremtést, viták kezelését, javítani tudjuk a döntés képességét, az önbizalmat, megbeszélhetjük a réges-régi sérelmeket, fájdalmakat, terveket szövünk a jövőről (mi legyek, ha nagy leszek? - kérdezi sok negyvenéves).
Mikor boldog a pszichológus? Ha elégedetten távoznak tőle. Ha vidámabban megy el a fáradtan érkező. Ha látjuk, hogy kivirágzik a sok ötlet, amivel segíteni próbálunk. Ha kibékülnek a házastársak. Vagy ha békében tudnak elválni. Ha képessé válik valaki a megbocsátásra. Ha képes valaki más színben látni a világot és önmagát. Ha képes a rossz kedvét jobbra cserélni. Ha elnézőbb és megértőbb lesz a gyerekeivel és a párjával. Esetleg önmagával!
Kik járnak ma pszichológushoz? Sok férfi keres pszichológust, már tudják, hogy nem "női lelkizés" folyik csupán. Sok tanult ember, sok gazdag ember és sok okos ember jár pszichológushoz. Néha csak beszélgetni.
Mit ad a pszichológus? Figyel (ritka ajándék manapság). Meglátja azt is, amit senki nem vesz észre, ha a saját élete részleteiben vész el. Nem szokott tanácsot adni, de rávezet a legjobb döntésre.
Tükröt mutat. A pszichológusnak kötelessége a saját életét rendben tartani, ha neki magának van baja, más pszichológushoz fordulni. A pszichológusokat szigorú titoktartás kötelezi: amit elmondanak nekik, arról soha, senkinek nem beszélhetnek. Ha például párok járnak hozzánk, külön megjegyezzük, melyikük mit mondott, de soha nem hozzuk elő a másik előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek