Van egy történetünk

Terri kálváriája

Családi körUjlaki Ágnes2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Van egy történetünk

Mire ezek a sorok megjelennek, Terri Schiavo valószínűleg már nincs közöttünk, vagy csak órái vannak hátra. S ezzel véget ért egy szomorú és jellegzetesen mai történet, amely minden nézőpontból másképpen fest. A tizenöt éve éber kómában vegetáló asszony kálváriája újra a lapok címoldalaira vitte az eutanáziavitát, annak ellenére is, hogy nem szokványos eutanáziakérdés az övé. Mert azért mindenki érzi a különbséget a között, hogy valakit lekapcsolnak a gépekről, vagy szabályosan éhen és szomjan halasztanak. Valójában persze nem olyan nagy a különbség - de a döntéshozók lelkiismeretére nyilvánvalóan az utóbbi nehezedik súlyosabban.
Terri 26 éves, nagyon csinos fiatalasszonyként felszedett néhány kilót, amit nagyon gyors és szigorú koplalással akart leadni, gyógyszerek segítségével. Szervezete azonban nem bírta el a megterhelést, összeomlott, s a nő visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett. Tizenöt évig vegetált ebben az állapotban, családja keserűségére, az állam sok millió dolláros költségére. Férje hét éve küzd azért, hogy szabadítsák meg Territ a szörnyű sorstól, de a szülők fellebbezései miatt a döntés mindig halasztódott, egészen mostanáig. A szülők azzal vádolják a férjet, hogy nem önzetlenül akarja halálba juttatni feleségét, hiszen azóta új családot alapított, meg talán az örökségre is fáj a foga. Kétségbeesésükben azt állítják, hogy leányuk nemrég azt suttogta: "Élni akarok." Ez minden orvos szerint képtelenség, de egy közülük mégis azt mondta, nem lehetetlen, hogy a beteg érti, mi folyik körülötte. Ebbe kapaszkodtak a kétségbeesett szülők, akik nem tudták elengedni nyitott szemmel, torz mosollyal élő leányukat.
Két tucat bíróság elutasítása után Terri mesterséges táplálását beszüntették. Ekkor a szülők az elnökhöz fordultak segítségért. George W. Bush mélyen vallásos emberként közismerten ellenzi az eutanáziát, s szabadságát megszakítva a törvényhozásba sietett. A kongresszus rendkívüli eutanáziaellenes törvényt hozott, melynek hatására a nő táplálását folytatták. Ám a floridai legfelsőbb bíróság ismét elrendelte a szonda kikapcsolását. Ekkor már politikusok tucatjai nyilvánítottak véleményt a tragikus ügyben, némelyek attól sem riadva vissza, hogy önreklámra használják fel.
Mindeközben tüntetők százai táboroztak hetek óta a kórház körül, szolidaritásukat kinyilvánítva a család iránt. Az eutanáziaellenes demonstrálók vérmérsékletüktől függően sírva vagy erőszakosan követelték a bírói ítélet megváltoztatását, szidalmazták a gyilkosnak nevezett Michael Schiavót, a férjet, sőt volt, aki berontott a kórházba, hogy megetesse Territ. A szülők végül húsvétvasárnap feladták a harcot, és belenyugodtak az elkerülhetetlenbe. A betegnek feladták az utolsó kenetet, s a kórház előtt virrasztó-imádkozó tömeggel együtt várták, hogy Terrihez eljöjjön a megváltó halál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek