Van védelem kullancs ellen

Bolygónk legrégebbi élősködője már a dinoszauruszok vérét is szívta. Az élővilág kilencvenmillió éve él együtt a kullanccsal, de az utóbbi harminc évben vírushordozóként nagyon súlyos betegségek okozójává vált. A tavasszal együtt eljött a kullancsok ideje is.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Van védelem kullancs ellen

A vírussal fertőzött kullancsok Közép-Európában gyakoriak, hazánkban a Dunántúl összes megyéje, valamint az Északi-középhegység vonulata, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területe fertőzött. Magyarországon körülbelül huszonöt kullancsfaj él. Közülük sok csak állatok vérét szívja, de némelyik az ember bőre alá is befúrja magát. A hiedelemmel ellentétben nem a magas fákról ugrik az ember nyakába, hanem fűben, legelőkön, bokrokon, cserjéken, bozótosban leselkedik zsákmányára, de megjelenhet városi kertekben, parkokban, játszótereken is.
Nem szereti a fényt, ezért igyekszik a ruha alá befúrni magát, és a hajlatokban telepszik meg. Kedvelt helyei: a térd- és könyökhajlat, a lágyék, a mell alatt, a fül mögött, a hajas fejbőr. Bár a csípés nem fáj, többnyire viszket. Ezért ha az erdőt-mezőt járva már harmadszor vakarjuk meg ugyanazt a helyet testünkön, derítsük ki az okát.
Mikor és ki a veszélyeztetett? A kullancs a fák odvában átvészeli a telet, áprilistól októberig veszélyes. Azoknak kell különösen vigyázniuk, akik erősen fertőzött területen laknak, illetve itt vadászként, erdészként, erdei munkásként vagy gazdálkodóként dolgoznak, illetve erdei sportokat űznek, sokat kirándulnak, túráznak.
Milyen betegségeket okozhatnak a fertőzött kullancsok? A két legveszélyesebb betegség a csípés által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás, továbbá a Lyme-kór. Az előbbiek a gyermekek esetében enyhébb lefolyásúak, de az esetek tíz százalékában maradandó szellemi és testi károsodást okoznak, néhány esetben halállal végződnek. Tünetek: magas láz, ájulás, súlyos fejfájás, bénulás. A betegség védőoltással megelőzhető. A jóval gyakoribb Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ám az időben felismert betegség ma már tökéletesen gyógyítható - bár a kezelése hosszú folyamat. Erre a betegségre utaló tünetek: körkörös, kokárdaszerű gyulladás a bőrön, fáradékonyság, influenzás tünetek, ízületi fájdalmak, látás-, hallás-, egyensúlyzavar.
Mi a teendő kullancscsípés esetén? Csak minden ötszázadik fertőzött, de jobb elővigyázatosnak lenni, távolítsuk el a vérszívót, mégpedig minél hamarabb. Sok a tévhit ebben a kérdésben! Nem célszerű olajat, vajat, kölnit a kullancsra csepegtetni, mert a fulladozó rovar még több vírust juttat az ember vérkeringésébe. Ajánlatos csipesszel megfogni elöl, közel a fejéhez, és határozott mozdulattal kihúzni. A bennmaradt részeket is el kell távolítani, de ezek általában amúgy is kilökődnek. Aki sokat jár veszélyeztetett területen, annak érdemes a patikában beszerezni a speciális kullancsszedő csipeszt.
Mi a megelőzés módja? A tökéletes megelőzés módja a védőoltás. A háromszori alkalommal beadandó vakcina a patikákban kapható, a háziorvos adja be. Érdemes már kora tavasszal megkezdeni a sorozatot, mert az így az egész idényre védettséget nyújt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek