Az orvos válaszol

Reménykedő jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Az orvos válaszol

Olvasónk számos baja mellett közel három év óta észlel időnként véresnek tűnő váladékozást az emlőkből. Kezeli endokrinológus, s járt onkológusnál, aki a panasz hátterében daganatot nem talált. A magasabb prolaktinhormonszint miatt Bromokriptin-kezelésben részesül, de szédülés, hányinger miatt csak nehezen tudja azt szedni.
A prolaktin fő funkciója a tejelválasztás beindítása. A vérszérum normálisan 20 ng/ml-es prolaktinszintje a szülés idejére 600 ng/ml-esre emelkedik fel. A megnövekedett prolaktin-, ösztrogén- és progeszteronszint hatására az emlők fejlődésnek indulnak, és végül a tejmirigyek tejet választanak ki. Az ösztrogén gátolja a tejelválasztás megindulását. A szülés után, a méhlepény leválásával esik le az ösztrogénszint, s ezután indul meg a tejbelövellés.
A prolaktint nevezhetjük szabálytalan hormonnak is, mert a szervezetben a hatása vagy hatástalansága gátló szabályozáson múlik. Amennyiben ez a gátlás megszűnik, a szervezetben nő a prolaktin mennyisége. A magas prolaktinszint pedig tejcsorgást idéz elő, függetlenül a terhességtől. A prolaktint termelő agyalapi daganatok gyakrabban fordulnak elő nőkben, mint férfiakban. Férfiaknál a magas prolaktinszint erekciózavart, a szexuális vágy csökkenését és az emlők duzzanatát idézi elő, de tejcsorgás nincs. Nőknél vérzészavar, sokszor a menstruáció teljes kimaradása észlelhető, és gyakori a tejcsorgás.
A magas prolaktinszinttel rendelkező betegnél első lépés a koponya MRI-vizsgálata. Ezenkívül ki kell zárni a pajzsmirigy-alulműködés lehetőségét, a vesebajt, a májcirrózist, és meg kell határozni a vérszérum kalciumszintjét is, hogy megnyugtatóan kizárhassuk a mellékpajzsmirigy túlműködésének lehetőségét is.
A gyógyításban fontos, hogy a beteg ne szedjen magas prolaktinszintet előidéző gyógyszert. Egyes amfetaminszármazékok, érzéstelenítők, a fekélybetegségre adható cimetidin- vagy ranitidintartalmú gyógyszerek, a nikotin, az ösztrogének, a progeszteron, az egyes depresszió elleni szerek növelhetik a szervezetben a prolaktinszintet. Meghúzódhat a háttérben autoimmun-betegség, és kártékony a stressz, a fizikai terhelés. A javasolt, úgynevezett dopamin agonista szert este kell bevenni, hogy a nemkívánatos mellékhatások (mint a fejfájás, a szédülés és az alacsony vérnyomás) minimális kellemetlenséget okozzanak.
Olvasónknak ajánljuk, hogy keresse fel kezelő endokrinológusát ismét, és nézzék át, nem szed-e olyan gyógyszert, ami akadályozza a gyógyulást. Lehet, hogy a fekélybetegségre kapott pirulák miatt nem gyógyult eddig kellő ütemben.

Ezek is érdekelhetnek