Feketén-fehéren

Több tízezer középiskolás és egyetemista a tanítás végeztével nekivág a lázas keresgélésnek, hogy nyári munka után nézzen. Nem árt azonban körültekintőnek lenni, hiszen gyakran feketén dolgoztatják a diákokat, és a fizetéskor is adódhatnak gondok.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Feketén-fehéren

Csábítóak az újságokban a magas kereseti lehetőséget és könnyű munkavégzést ígérő hirdetések, amelyek leggyakrabban csinos lányokat keresnek modellkedésre vagy hosztesznek. Az erotikus munka hátterében (már ha egyáltalán ezt feltüntetik a szövegben) sokszor más, szexuális jellegű szolgáltatás áll. A rendőrség adatai szerint évente ezer nőt adnak el így külföldre.
Vigyázzunk azokkal az ügynökségekkel is, amelyek úgynevezett regisztrációs díjért (5-15 ezer forint) állásközvetítést ígérnek: meghatározott időn keresztül címeket és telefonszámokat kapunk az adatbázisukból. Azonban ha felhívjuk ezeket a cégeket, kiderül, szó sincs betöltendő álláshelyről. (Tisztelet a kevés kivételnek!)A legbiztonságosabbak a diákszövetkezetek, amelyek szervezett keretek közt biztosítanak munkát minden 16. életévét betöltött nappali tagozatos részére. Közülük a legrégebbi az 1983-ban a közgazdasági egyetemen létrehozott Universitas, amely ezalatt több mint harmincezer céggel kötött szerződést. Az Universitas azóta tagja a '89-ben alakult és napjainkban piacvezető Meló-Diák Országos Diákvállalkozási Hálózatnak. A Meló-Diák az ország minden pontján, ötven irodában várja a jelentkezőket, és évente 35 ezer diáknak közvetít munkát.
Számos előnnyel jár, ha valaki a diákhálózaton keresztül dolgozik. A regisztráció az adatbázisba ingyenes; ha megtaláljuk a nekünk tetsző munkát, csak akkor kell a szövetkezetbe belépni. Az ezerforintos részjegy befizetésével teljes jogú tulajdonossá válunk, de az összeget visszakapjuk a kilépéskor. Az adatbázisban csakis ellenőrzött munkahelyek szerepelnek. Ha a hálózaton keresztül fogadunk el egy állást, és azt rendesen ellátjuk, akkor is megkapjuk a pénzünket, ha a megbízó cég nem akar fizetni. Kérésünkre bankszámlát nyitnak nekünk, és ingyenes bankkártyát biztosítanak. Végig térítésmentes baleset- és felelősségbiztosítást élvezhetünk.
Mi szükséges a belépéshez? Személyi és diákigazolvány, iskolalátogatási igazolás, adó- és taj-kártya, valamint a részjegy befizetése.

Diákmunka-szervezetek
Universitas: www.universitas.hu - tel.: 06-1/217-6426.
Student: www.student.hu - tel.: 06-80/456-745.
Jobland: www.diakmunka.hu - tel.: 06-80/562-526.

Nyelvelőnyben
A turistaforgalom miatt a vendéglátóhelyeken szívesen látják idénymunkára azokat a diákokat, akik jól beszélnek idegen nyelveket.
Magasabb órabérekre számíthatnak a számítógépes- és nyelvismerettel rendelkezők, akikre elsősorban idegenvezetőként, hoszteszként vagy programozóként számítanak.
Árufeltöltésért óránként 350-450, szórólaposztásért 400-500, a gyorséttermekben 500-600 forintot kínálnak a diákoknak (gyakran feketén).
Tolmácsolásért 3-5 ezret, fordításért és hoszteszkedésért 2-3 ezret is adnak óradíjként.
A balatoni vendéglátósok havi 150 ezer forintot ajánlanak zsebbe, ám ezért napi 12-14 órát kell robotolni, szinte a hét minden napján.

Ezek is érdekelhetnek