Fénnyel a füvek ellen

Minden ötödik magyar a nyári hónapokat eltorzult arccal szenvedi végig: köhög, tüsszög, fújja az orrát. Az allergia napjainkban már-már népbetegségnek számít, elszenvedőinek tábora újabb és újabb áldozatokkal gyarapodik.

Családi kör2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Fénnyel a füvek ellen

Csakis becsülni lehet az allergiások számát, mert a tünetekkel nem mindenki megy el orvoshoz, sokan recept nélkül kapható szerekkel próbálják kúrálni magukat. Az allergia valójában a szervezet természetellenes, fokozott reakciója bizonyos anyagokra, az úgynevezett allergénekre. Bőrünkön, orrunkon, szánkon keresztül kerülünk velük érintkezésbe. Amikor szervezetünk allergiát okozó tényezővel találkozik, ellenanyagokat bocsát ki.
A leggyakoribb allergiás betegség ebben az időszakban a szénanátha, ennek is az évszaktól függő, szezonális változata. Tavasszal a fák, nyáron a fűfélék, ősszel a gyomok virágporai okozzák, orrviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással, könnyező, viszkető szemmel és orrdugulással jár. Az egész évben jelentkező szénanátha kiváltó oka olyan anyag, amelynek jelenléte nem köthető évszakokhoz, ilyen például a házi por, a penész vagy az állati szőr. Ezek az allergének megtalálhatóak a párnákban, alsóruházatban, drapériákban, szőnyegekben, függönyökben.
{p}
Védekezésképpen az első és legfontosabb lépés, hogy kerüljük az allergiát okozó anyagokat. "Csúcsidényben" lehetőleg ne nyissunk ablakot, különösen kora este, amikor a pollenszint a legmagasabb. Zivatar előtt és után ne menjünk ki, mert a páratartalom növeli az allergénkoncentrációt. Rendszeresen portalanítsunk nedves ruhával. A szabadban viseljünk napszemüveget, és ha autóban utazunk, húzzuk fel az ablakokat. Kerüljük a füstös helyiségeket.
Célszerű allergiatesztet készíttetni szakemberrel, ám mindenképpen tünetmentes időszakban, amikor nem szedünk gyógyszereket. A vizsgálat során a bőr felszínére cseppentik az allergént, majd a bőrréteg legfelső hámrétegét megsértve segítik a bőrbe való bejutását. Az allergiát vörösség, viszketés, duzzanat jelzi.
Egészséges táplálkozással (főként B- és C-vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával) sok esetben megelőzhető a szénanátha.  Hatékony kezelési forma a tünetek enyhítésére - az ismert gyógyszerek és orrcseppek mellett - az orvosi fényterápiás eljárás, amelynek alkalmazása felettébb egyszerű, fájdalommentes és biztonságos. Ajánljuk még az immunterápiát, az akupunktúrát és a homeopátiás gyógymódokat. Fontos hangsúlyozni az allergia kezelését, mert elhanyagolása akár asztmás megbetegedéshez is vezethet.
Péntek Vera-Vajda Zsuzsanna

Pollen-térkép
Ezekben a napokban kel legkorábban és nyugszik legkésőbb a nap. A hosszú nappalokkal és a napsütéses, meleg időjárással a pollenkoncentráció magas szintje is várható. A legszennyezettebb terület - pázsitfűvel, csalánfélékkel, lórummal és útifűvel - az észak-magyarországi régió. Ezt követi az Észak-Alföld, ahol a pázsitfű- és a csalánfélék mellett az olajfélék, kőris, orgona, fagyal és jázmin van többségben. Allergiától hazánkban a legkevésbé a Balatonnál és környékén kell tartani. Aki allergiás, igyekezzen a nyaralást július elejére (még a csúcsszezon kezdetére) szervezni.

Ezek is érdekelhetnek