Ha kezdődik az elbutulás (III.)

Szégyenérzés, titkolózás, takargatás - a sok trauma mellett ezt is végigjárja, akinek hozzátartozója elindul az időskori szellemi leépülés útján. Talán nem így lenne, ha a probléma nagyobb nyilvánosságot kapna, és megértenénk: komoly, gyógyíthatatlan betegség okozza a tüneteket. A Pécs mellett élő Mária kizárólag ezért vállalta a sok régi sebet feltépő beszélgetést.

Családi körKemény Krisztina2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Ha kezdődik az elbutulás (III.)

A kiskapu zárva van, a család csak az autóbejárót használja. A betegség miatt alakult így, nehogy Mária édesanyja kimenjen az utcára és elkóboroljon. Mostanra ennek már nincs jelentősége, de a kapu talán örökre zárva marad.
- Nyomban a nyugdíjazása után kezdődött - emlékszik vissza Mária. - Egymás utáni napokon paradicsomlevest készített, és nem emlékezett, hogy előző nap is az volt. Aztán főzni is elfelejtett, összetévesztette a hozzávalókat.
A helyzet magát az édesanyját is megviselte, súlyos depresszióba süllyedt. Orvoshoz fordultak, de csak a kedélyállapotán tudtak javítani, feledékenységén nem. Egy ideig feladatokat kapott, hogy lekösse és fontosnak érezze magát. Reggelente bevásárolt, délben elhozta a napköziből az ebédjét, este templomba ment. Néha eltévedt, akkor az ismerősök hazakísérték. Amikor aztán az állapota súlyosbodott, a kiskapu bezárult. Eleinte elfoglalta magát: egyszer egész nap söprögetett, máskor fonalat gombolyított. Később elérkezett a huszonnégy órás szolgálat ideje.
- Olyan lett, mint egy kisgyerek. Folyamatosan fogni kellett a kezét, csak az érintéstől érezte magát biztonságban. Hiába ültettem a kertben egy székre, amikor ott dolgoztam, az nem volt elég. Ha meglátta, hogy kiállok az autóval a garázsból, már ült is be. Mindenhova elkísért, csak hogy mellettem lehessen.
Nehéz időszak következett. Az óvónőként dolgozó, háromgyermekes fiatalasszony délelőttre házi ápolót fogadott, hogy ne kelljen munkáját feladnia. Az óvoda a saját lelki feltöltődéséhez is kellett, ahhoz, hogy hat éven keresztül végig tudja csinálni azt a délutáni műszakot, amelyben a család, a három kisgyerek és a kert mellett állandó készenlétet igényelt a beteg édesanya.
- Borzasztó volt napról napra látni, mivé lett az én fürge, dolgos, ügyes anyám, milyen méltatlan helyzetbe került. Mivé válhat egy ember... Mégis minden ápolást ismét vállalnék, ha még köztünk lehetne.

Ezek is érdekelhetnek