Kanál helyett pirula

Zöld utat kapott minap a terhességmegszakító pirulák alkalmazása hazánkban: a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium - korábbi álláspontját megváltoztatva - javasolja az egészségügyi tárcának a szer legalizálását. Vajon új fejezet kezdődik ezzel a hazai abortuszvitában?

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Kanál helyett pirula

A vetélést előidéző szert Franciaországban fejlesztették ki, és 1989-ben jelent meg a gyógyszerpiacon. Magyarországi bevezetésének útjában eddig a nőgyógyászszakma állt, amely nem javasolta a szer alkalmazását. Nemrég úgy döntött a testület: szigorú feltételekhez kötve, kórházi felügyelet mellett mégiscsak lehessen használni nálunk is az abortusztablettát.
A pirula csak a terhesség nyolcadik hete előtt alkalmazható, hatására az abortusz egyetlen nap alatt lezajlik. Két készítmény kell hozzá: az egyik megakadályozza a terhesség folytatódását, egy másik tabletta görcsöket és erős vérzést, majd spontán vetélést idéz elő.
Az eljárás kilencven-kilencvenöt százalékban teljesen hatásos, de a fennmaradó öt-tíz százalékban műszeres beavatkozás is adódhat. Korábbi mélyvénás trombózis és asztmás megbetegedés esetén nem szabad használni.
Hazai orvosaink - korábbi ellenzéki szerepüket feladva - azért álltak most az abortusztabletta bevezetése mellé, mert másfél évtizednyi külföldi alkalmazása bebizonyította: a terhesség művi megszakításának ez a legkíméletesebb alternatívája, szigorú felügyelet mellett ugyanis ez jár a legkisebb kockázattal és fájdalommal. Az abortusztabletta alkalmazásának eljárása azonos a hagyományos műtétre való felkészüléssel: vizsgálat, mérlegelés, engedély, és ha minden rendben, akkor jöhet gyógyszer, mégpedig -a már említett vérzés és görcsök miatt - csakis kórházi kontroll alatt.
Még egy fontos érv szól a pirula mellett. A hagyományos műtéti terhességmegszakítás egyik komoly veszélye, hogy olyan károkat okozhat a női testben, amelyek lehetetlenné teszik a későbbi gyerekvállalást. Sok orvos állítja, hogy ma már az abortusz veszélytelen rutineljárás - mégis, ha választani lehetne, minden nő a bogyók mellett voksolna. És akkor még nem is beszéltünk a műtét okozta lelki traumákról...
{p}
Az abortusztablettát nálunk a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tesztelik, az Egészségügyi Világszervezet által koordinált nemzetközi vizsgálatsorozatba 1992-ben kapcsolódtak be. Eddig ezerötszáz, önként jelentkezett nőn próbálták ki, és a sikeresség aránya 92-95 százalék között mozog. A kísérleti szakaszban változtattak a szer adagolásán; az első tablettánál például jóval nagyobb adaggal kezdték a vizsgálatokat, több mint tíz év során ezt fokozatosan sikerült jelentősen csökkenteni, s ezáltal a mellékhatások is mérséklődtek.
Ha a minisztérium elfogadja a nőgyógyászszakma javaslatát, akár az év végéig megjelenhet nálunk az abortusztabletta. Törzskönyvezés nélkül azonban nem kerülhet forgalomba a szer - és ilyet egyetlen gyógyszergyártó cég sem kért Magyarországon.
Miért? A pirula bevezetése óriási botrányokat okozott majdnem minden országban (több mint húsz államban engedélyezték), az abortuszt ellenző csoportok ugyanis az adott cégek minden más termékét is bojkottálták. Nyomásuknak engedve a német gyártó például Európában Franciaország, Nagy-Britannia és Svédország kivételével mindenhol visszavonta a forgalomból a készítményt.
Kissé értelmetlennek tűnik az abortusz módszere körüli dilemma (műtéti, avagy hormonális beavatkozás?) napjainkban, mikor a terhesség megelőzésének sokkal több formája között választhatunk. Már ha felelősen, előre gondolkodunk szexről, szerelemről, gyermekről, családról...
{p}
Számháborúsdi
- Az abortusztabletta ára várhatóan tíz-tizenkétezer forint lesz, a művi abortusz huszonötezerbe kerül. Ha egy nőnek az életét veszélyezteti a terhesség, akkor a tervek szerint a társadalombiztosító fizeti majd a kórházi kezelést.
- Magyarországon a terhességmegszakítások száma tavaly ötvenezer fölött járt, alig kilencvenezer születés mellett.
- Nálunk száz születésre 55 abortusz jut, szemben a nyugati államok 5-12 terhességmegszakításával.

Mellette
A tabletta mellett kardoskodók legfőbb érve: a világszerte több tízezer esetben alkalmazott szerről már bebizonyosodott, hogy biztonságos. Ez az eljárás sokkal ritkábban okoz szövődményeket, a kezelés rövidebb ideig tart, valamint a műtétnél sokkal gyorsabb a regeneráció. Ha hazánkban az abortusz úgyis legális, nincs értelme az egyik módszert engedélyezni, a másikat meg nem; meg kell adni a nőnek a választási lehetőséget. Amit gyógyszerrel meg lehet oldani, ott mindenképpen kerüljük a műtéti beavatkozást.

Ellene
A gyógyszer ellenzői szerint kérdéses, mennyire érett a helyzet Magyarországon arra, hogy biztonsággal és visszaélések nélkül alkalmazzák, s hogy nem járnak-e majd ide más európai országokból a beavatkozást elvégeztetni. Attól tartanak, hogy a "leegyszerűsödött" módszerrel tovább nő majd az amúgy is magas hazai abortuszszám. Szerintük a gyógyszeres terhességmegszakítások esetében jelentős megrázkódtatást okozhat például az, hogy egy nő, ha saját maga veszi be a "gyilkos" szert, nem passzív elszenvedője, hanem aktív résztvevője lesz a terhességmegszakításnak; gyakorlatilag végignézi az abortuszt. Mindezek pedig sokkal inkább vezethetnek előre nem látható pszichés zavarokhoz és az úgynevezett posztabortusz szindróma (álmatlanság, pszichés zavarok, depresszió, öngyilkosságra való hajlam) kialakulásához.

Ezek is érdekelhetnek