Napozási egyszeregy

A barna bőrért mi, nők olykor könnyelműen bármire képesek vagyunk, csak hogy még inkább magunkra vonjuk az erősebb nem képviselőinek elismerő tekintetét. Nem árt azonban a strandszezon kezdetén felfrissíteni, mi mindenre kell ügyelnünk napozáskor.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Napozási egyszeregy

Meg tudja-e védeni magát bőrünk naptej nélkül?
Eleinte igen, mert a barnulásért felelős színpigmentektől a bőr ellenállóbbá válik. A természetes védekezőmechanizmusunk három pillérre épül: a melaninok által épített "pajzsra", a megvastagodott bőrfelületre és az izzadásra, amely ideig-óráig semlegesíti a káros sugarakat. Ám ha túl sokáig sütkérezünk, menthetetlenül leégünk.

Használhatjuk-e a tavalyról megmaradt naptejet?
Igen, feltéve, ha a felbontott terméket jól lezárva, hűvös helyen tároltuk. A majdnem üres flakonnál vigyázzunk, mert a naptej az oxigén hatására megváltoztatja az állagát, és ezáltal veszíthet hatékonyságából.

Mit jelent a napvédők faktorszáma?
A faktorszám megmutatja, hogy a bőr természetes védőereje hányszorosára hosszabbodik, amikor a krémet használjuk. Ha érzékeny a bőrünk, már 15 perc alatt leéghetünk - ám egy 10-es faktorszámú készítmény használatával ez az idő 150 percre nőhet.

Célszerű-e, hogy a családban mindenki ugyanazt a faktorszámú készítményt használja?
Nem, mert a faktorszám kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyén bőrtípusát, a földrajzi viszonyokat, az évszakot és a bőr előzetes barnaságát. Minél világosabb a bőrünk, annál érzékenyebb a napsütésre, tehát annál nagyobb faktorszámú naptejet kell használni, és annál rövidebb ideig szabad napfürdőzni.
{p}
A nap melyik sugárzása okozza a barnulást?
Az UV-B-fény, amely a bőrben található melanocita sejteket arra ösztönzi, hogy fokozzák a melanin nevű festékanyag termelődését. Így egy speciális védőfilmréteg is kialakul a bőr felületén. A leégéstől és a bőrkárosodásoktól ez a filmréteg nem véd meg bennünket, ezért kell nyáron naptejet használnunk.

Árnyékban is kenjük magunkat?
Igen, mert a napsugarak 85 százalékát a homok, a víz és az épületek visszaverik. Figyeljünk a textíliákra is: a selyem-, a dzsörzé- és a nejlonalapú ruhák a napsugárzás 30 százalékát tudják csak visszaverni, míg a pamut akár a 70 százalékát is.

Hol a legintenzívebb a sugárzás?
Kétezer méter felett. Ebben a magasságban ugyanis megduplázódik az UV-sugárzás ereje, ezért célszerű minimum 30-as faktorszámú készítményt magunkkal vinni.

Mi történik bőrünkkel, ha mégis leégünk a napon?
A bőrsejtek alaposan károsodnak, sőt el is halhatnak. A bőr "megjegyzi" gondatlanságunkat, a leégés által okozott károkat nem tudja maradéktalanul helyreállítani. Az UV-A-sugarak mélyen a bőrszövetekbe hatolva roncsolják a sejteket, ezzel idő előtti öregedést okoznak; az UV-B-sugarak pedig hosszú távon akár a genetikai állományt is károsíthatják.

Ezek is érdekelhetnek