Ritkuló csontok (I.)

Alattomos kór a csontritkulás: sokszor semmiféle tünete nincs, és csak akkor derül ki, amikor bekövetkezik a törés. Hazánkban mintegy kilencszázezren szenvednek súlyos osteoporosisban; öt beteg közül négy klimaxon átesett nő, de nem kíméli a betegség az idősebb férfiakat sem. Évente hatvanezren csontritkulás miatt szenvednek főként csigolya-, csípő- és csuklótörést.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Ritkuló csontok (I.)

A fő kockázati tényező az életkor, de emellett hajlamosító tényezők még az öröklődő gyenge csontok, a vékony testalkat és a mozgásszegény életmód. Negyvenéves kor fölött "ritkulnak", azaz porózussá válnak a csontok (innen a betegség latin elnevezése), ilyenkor a csontállomány gyorsabban pusztul, mint ahogy új csont kialakul. Változó korban a folyamat felgyorsul, mert a szervezet kevesebb ösztrogént termel, ami egyébként védi a csontot - a csontszövetek vesztésével pedig fokozódik az osteoporosis kockázata.
A kórt a csontsűrűség vizsgálatával lehet még a törés bekövetkezte előtt kimutatni. Ha a gerinccsigolyák meggyengülnek, hátfájás léphet fel. Ugyanígy legtöbbször csontritkulás áll a háttérben, ha meggörbül a hát vagy csökken a testmagasság. Ilyenkor tanácsos orvoshoz fordulni.

Egyéves a csontvonal
Több ezer hívás érkezett tavalyi fennállása óta az érintett betegek felvilágosítására létrehozott "csontvonalra". A helyzet javítása érdekében indította be a forródrótot az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete, valamint a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság. A 06-40/33-22-11-es, helyi tarifával hívható számon érdeklődni lehet többek között a csontritkulás okairól, kockázati tényezőiről, a kialakulás és a további állapotromlás elkerüléséhez szükséges életviteli tanácsokról. A telefonálók a körzetszám alapján megtudhatják a hozzájuk legközelebb eső szakorvos címét és telefonszámát.

Ezek is érdekelhetnek