Vakációs örömök és ürömök

Tízhetes nyári szabadságát kezdte meg a napokban mintegy kétmillió általános és középiskolás diák. Ők ujjongva éltetik a vakációt, a szülőknek viszont inkább fejtörést okoz: mi legyen egész nyáron a gyerekkel?! Alábbi összeállításunkban erre kerestük a választ.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Vakációs örömök és ürömök

Minden baj forrása legelőször is az, hogy az "ősök" szabadsága - bármennyire is jól gazdálkodnak egész éves keretükkel - sokkal rövidebb, mint a diákoké. Felesleges hangsúlyoznunk, mennyire fontos néhány hetet együtt lennie, egyszersmind pihennie a családnak, hogy élményekkel feltöltődve, újult erővel vágjanak neki a következő esztendőnek. A szerencsés unokákra néhány hétig az örök süteményillatú nagymamák várnak (pláne élmény, ha távol, vidéken, az otthon megszokottól eltérő környezetben élnek). Ideális esetben tehát a szünidő felét megoldottuk "házon belül".
A következő akadály a pénz: legyenek bármilyen kreatívak a szülők a programszervezésben, ha a megvalósításnak gátat vet a szűkös költségvetés. Sok szülő korábban - jobb megoldás híján - egyszerűen a gyerek nyakába kötötte a lakáskulcsot, és a "kulcsos" cimborák naphosszat együtt kóboroltak az utcán meg a játszótereken, ha épp megunták az egyedüllétet otthon. Manapság annyi rémtörténetről hallani és annyi kísértés leselkedik a kiskorúakra, hogy ez már meglehetősen kockázatossá vált.
Az újságokban és az interneten bogarászva látszik: az ország minden szegletében a bőség zavara vár a napközis és bentlakásos táborok közt válogatni kívánó szülőkre - csak győzzék pénztárcával! Minél több és változatosabb közösségi programra van lehetőség, annál színesebben telik a szünidő. Bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy a valóságban a napközis táborok egy része csupán gyermekmegőrzőként működik, tartalmas elfoglaltságok nélkül.
- Egyvalamit nem szabad szem elől tévesztenünk - figyelmeztet Silye Beáta tanárnő. - A táborok nem helyettesítik a közös családi programokat, a nevelők nem pótolják az anyát és az apát. Ugyanakkor a gyermeknek alkalmat ad az önállósodásra, a szülőtől való elszakadásra. Nincs recept, hogy hány éves kortól szabad egyedül táborozni. Az alsó tagozatosokat ajánlott az iskola által szervezett programokra befizetni, ahol ismerős tanító nénik mennek a csapattal; a felsősöket azonban nyugodtan engedjük el idegenekkel együtt is, ha erre vágynak.
A pedagógus óva intett a "tanulós" táboroktól is. Az nem baj, ha mondjuk játékos formában gyakorolják az angol nyelvet, csak ne ott folytassák a tanévet, ahol júniusban abbahagyták. Nem véletlenül találták ki a tanítási szüneteket, a diákoknak igenis szüksége van kikapcsolódásra.
Hogy kik félnek jobban a táboroktól? Toronymagasan az anyukák, akik képesek végigaggódni ezeket a heteket. Nincs rosszabb a naponta telefonálgató szülőknél, akik legtöbbször az indián kenu készítése vagy az épp legmagasabbra csapó tábortűz közben zavarják (és összezavarják) gyermeküket.
A feladathoz felnövő szülőknek egyfajta lelki túlélő túra is lehet az, ami lelkes utódjuknak maga a gyönyör. Miként végezzünk házilag "agymosást" magunkon mi, felnőttek? - kérdeztük Roóth Viktória gyermekpszichológust.
- Először is, ha visszahúzódó, gátlásos vagy nehezen barátkozó a gyermekünk, és minden rábeszélésünk ellenére is tiltakozik a tábor ellen, ne erőltessük a dolgot, még nem elég érett a hosszabb elválásra, s így mindkét félnek csak egyhetes görcs lenne a távollét. Fordítva is adódhat: csak azért nem engedjük el a vágyakozó kiskorút, hogy megkíméljük magunkat a halálra aggódástól. Oldódhat ez a feszültség bennünk, ha biztosan a gyermek érdeklődésének és strapabírásának megfelelő tábort választottunk, valamint minden kérdésünkre választ kaptunk a leendő vezetőktől.
{p}
Táborok
Kerékpáros tábor
Helyszín: Zánka (Veszprém megye). Időpont: július 2-9. és augusztus 6-13. Korosztály: 10-18 éveseknek. Elhelyezés: sátorban. Ellátás: reggeli és vacsora. Díj: 27 ezer forint/fő. Jelentkezés: www.zanka.hu
Programok: a gyerekek a naponta teljesített 50-60 km alatt végigjárják a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot; ezenkívül strandolás és egyéb szabadidős programok.
Indián tábor
Helyszín: Királyrét (Pest megye). Időpont: július 3-9., 10-16., 17-23., 24-30. stb. Korosztály: 8-14 éveseknek. Elhelyezés: 6-8 fős sátorban. Ellátás: napi háromszori étkezés. Díj: 32 500 forint/fő. Jelentkezés: 06-1/282-4233.
Programok: íjászat, lovaglás, kenuzás, úszás, terepismeret, nyomolvasás, tűzrakás, bőrfonatok készítése, mondák.
Csali tábor
Helyszín: Biharugra (Békés megye). Időpont: július 17-22. Korosztály: 8-18 éveseknek. Elhelyezés: a Bölöny-kúriában. Ellátás: napi háromszori étkezés, minden este az aznap horogra akadt zsákmányt sütik meg. Díj: 15 900 forint/fő. Jelentkezés: 06-62/424-392, 06-70/256-2101.
Programok: a Csemete Egyesület horgász- és madármegfigyelő táborában a pecázáson túl a gyógynövényekkel ismerkednek és túráznak.
Jógatábor
Helyszín: Parádfürdő (Heves megye). Időpont: június 27-július 4. Korosztály: 9-13 éveseknek. Elhelyezés: faházakban. Ellátás: napi háromszori vegetáriánus étkezés. Díj: 14 500 forint/fő. Jelentkezés: 06-20/394-9746.
Programok: ismerkedés a jóga ősi mozgáskultúrájával, koncentrációs és izomerősítő gyakorlatok, strandolás, kézművesség, kirándulás.
Barlangász napközi
Rendező: Csokonai Művelődési Ház, Budapest. Időpont: július 4-8., naponta 8-17 között. Korosztály: 10 éven túliaknak. Ellátás: ebéd és uzsonna. Díj: 11 ezer forint/fő (kötelező a BKV-bérlet). Jelentkezés: 06-1/307-6191.
Programok: a környezet- és természetismereti foglalkozásokon kívül naponta túrákat tesznek a Budai-hegység barlangjaiba.

Táborajánló
Sárkányreptetőtől a görkorisig, éjszakai kalandtúrától a lovaglásig és szellemidézéstől a búvárkodásig széles a választék a nyári táborok közt. Ha Harry Potter nyomdokaiba lépne a gyerek, azt is megteheti egy bűvészképzőben, ha a szülők állják. A kilencvenes évek második felében, amikor a hagyományos üdültetések megszűntek, nagy divatja volt a táborszervezésnek, sokan hitték ezt a meggazdagodás gyors, alig két hónapos útjának. Fizetőképes kereslet hiányában azonban sorra befuccsoltak ezek a magánvállalkozások.
Aggodalomra nincs okunk, bőséges kínálatból válogathatnak a táborba vágyók. Az interneten kínált választékból ajánlunk néhányat olvasóinknak. Látogassanak el önök is az alábbi webcímekre:
www.taborozas.lap.hu
www.vizitura.lap.hu
www.erdeiiskola.lap.hu
www.zoldpont.hu

Ezek is érdekelhetnek