"Sárdobálás" kalákában

Képtelenségnek tartják sokan, pedig világszerte laknak benne. Szakértők szerint nálunk is nagy jövő előtt áll, mert kiváló hőszigetelő, és falai együtt lélegeznek lakóival. Solymáron most épül az ország tizedik szalmaháza.

Családi körKeresztény Gabriella2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
"Sárdobálás" kalákában

Talán már a tél beállta előtt beköltözhet különleges házába a népi táncot oktató Csatai László és a kézműves Veronika tíz hónapos kislányukkal. Megörökölt víkendházban laktak évekig a solymári dombtetőn, tavaly határozták el, hogy ugyanott építkeznek. Mindenben a természetes életmód hívei. Sokat töprengtek hát azon, milyen legyen megálmodott házuk. A férfi tavaly az interneten bukkant rá egy szalmaházas technológiát ismertető anyagra, és rögtön tudta: igen, ez kell nekünk!
- A hangulata fogott meg minket. Hogy együtt él, velünk lélegzik majd a ház, minden porcikája természetes anyag, nyáron hűvös, télen meleg lesz. Semmi cement, csempe, szilikát, hanem hajópadló és faburkolat mindenütt - mondja Csatai László. - Nem mi leszünk az első fecskék. Az ország első szalmaházát öt éve, Sárospatak mellett éppen a Veronika baráti körébe tartozó házaspár építtette. A közös tervezőnk hozott össze minket a "szalmaszaki" Mészáros Attilával, aki nálunk jelenleg egyedüli szakértője ennek az építkezési módnak. A szalmaháznak csak a falazóanyagai, a szalmabálák olcsók, mi ötvenezerért vettük. Minden egyéb: az alapozás, a szakipari munkák, a tetőszerkezet körülbelül annyiba kerül, mint egy hagyományos építkezésnél. Mi úgy tizenötmillióig jutottunk a számolással, de utána számunkra felbecsülhetetlen értékű lesz!
{p}
A barátaik először elképedtek az ötleten. "Bolondok vagytok? Elfújja a szél. Beázik. Rátok omlik. Begyullad." Most már másként gondolják, sokan kedvet kaptak hozzá. A bálák vályogos bevakolása igazi "sárdobálós kaláka" lesz, és elkelt a segítség a bálák behordásakor is.
Mészáros Attila naponta kijár felügyelni a munkát a Pest melletti Solymárra. A programtervező matematikus-fizikus fiatalember két éve alapított, egyszemélyes szakmai tanácsadó cégével eddig minden hazai szalmaház-építkezésen részt vett. Ismereteit külföldi útjainak tapasztalataival gyarapította, és szerinte nálunk óriási jövője van az Amerikából, Kanadából induló, mára az európai országokban is egyre-másra alkalmazott építési módnak.
A szalmaház falazóanyaga tömör, majd vályogagyaggal kívül-belül vastagon bevakolt, mésszel többszörösen lefestett szalmabála, minden más tekintetben rendesen megalapozott, favázas szerkezetű, cseréppel vagy palával fedett épület. Több nagy előnye is van a hagyományos építésűekkel szemben. Hő- és hangszigetelő képessége sokszorosan felülmúlja a tégláét, fűtése nagyon energiatakarékos, a vízpárát megkötő, "lélegző" szalma és vályogvakolat pedig eszményivé teszi a ház klímáját. A jól megépített szalmaház masszív, nem gyúlékony, és persze nem ázik be.
A vályogépítkezés hagyománya több száz éves, mára a tengeren túli kezdeményezés elterjedt Európában is, kivált a környezetbarát eljárásokat támogató uniós országokban. Magyarországi felhasználását (ahol egyébként bőven van olcsó szalmabála) legfeljebb az a joghézag akadályozhatja, hogy egy 2003-as rendelet értelmében a szalmabála nem minősül "hivatalos építőanyagi terméknek". Az országban eleddig megépült házakat azonban - hála a rendeletet rugalmasan értelmező önkormányzatoknak - mindenütt engedéllyel húzták fel. Jövőre Bélapátfalván ezzel a technológiával készül az önkormányzat hatalmas alapterületű egészségháza is, melynek kifűtése még annyiba se kerül, mint két kisebb családi házé. Mészáros Attila úgy véli, a rendelet jogértelmezési problémáját úgy is megoldhatnák, ha nem a szalmabála, hanem az építési technológia műszaki leírása kapna minősítést.

Ezek is érdekelhetnek