Termáltengeren úszkálunk

Nyakunkon a vénasszonyok nyara (pardon, az indián nyár). A vízparti szállodák, panziók tulajdonosai lasszóval fogják a vendéget, ám a gyógyfürdőkben ilyenkor is pezseg az élet. Igaz, már nem a gyerekek fröcskölnek a medencékben, hanem inkább a fájós lábú nénikék áztatják tagjaikat.

Családi körCsászár Jenő2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Termáltengeren úszkálunk

Magyarország olyan, akár egy sziget, amely termálvizek tengerén úszik - érzékelteti hazánk kivételes adottságait Kertész Gabriella, az egri Flóra Gyógyszálló vezető főorvosa. Hazánk háromnegyede alatt meleg és ásványi anyagokban gazdag termálvíz folydogál, amelyhez hasonló bőséggel csak a Csendes-óceáni szigetek büszkélkedhetnek. Miskolctapolcán található a kontinens egyetlen barlangfürdője, s európai hírű Hévíz meleg gyógyvizes tava is.
Nem csoda, hogy reneszánszát éli nálunk a fürdőzés, s egyre többen szánják rá magukat a testet-lelket megújító kúrára. Aki okosan - azaz orvosi tanácsra - választja ki gyógyvizét, az sok kíntól menekülhet meg. Attól persze nem várhatunk csodát, ha hétvégente belecsobbanunk a medencébe. Egy fürdőkúra akkor ér valamit, ha legalább három hétig tart, és minimum háromféle kezelést tartalmaz. Csak akkor csillapul a sajgó tagok fájdalma, ha naponta megmártózunk a termálvízben, s emellett masszázs, mozgás-, iszap- vagy elektromos terápia is segíti a gyógyulást.
Egerben például négyféle gyógyvíz kínálja magát. A kloridos, konyhasós jellegűek csökkentik a gyulladásokat, a kénesek a porckorongproblémákra és az ízületi megbetegedésekre ajánlottak, a radioaktív vizek pedig élénkítő, fájdalomcsillapító hatásúak.
- Némi haszna mégis volt annak, hogy a törökök százötven évig nálunk lebzseltek. Ha más nem is, hát meghonosították a fürdőkultúrát - mondja a főorvosnő. Dobó városában mindjárt három fürdőt építettek a hódoltság alatt: egyet a férfiak, egyet a nők, egyet pedig az állatok számára. Az egri Törökfürdő (más néven Arnaut pasa ilidzsája) jelenleg csak orvosi beutalóval látogatható, ám a megyei és a városi önkormányzat éppen most nyújtott be egy pályázatot, és ha megnyerik, nyolcszázmillió forintot költhetnek a keleti hangulatot árasztó építményre, s megnyithatják a gyógyturizmus előtt. Az eredeti török hammam (fürdő) külföldön is egyre népszerűbb, hiszen abban a medence használata mellett masszázzsal, illóolajokkal kényeztetik a vendéget.
{p}
Vendégmarasztalónak bizonyult az egri gyógyszállókban, hogy a hagyományos gyógyászati kezeléseket a divatos wellness-"praktikákkal", valamint ázsiai gyógymódokkal ötvözik. Azok például, akik megmerülnek a hévízi iszapból készített pezsgőfürdőben, nem véletlenül érzik feldobottnak magukat. E terápia hatására ugyanis endorfinok, örömhormonok szabadulnak fel a szervezetben. Az iszap ráadásul látványosan enyhíti egyes bajok, így a pikkelysömör tüneteit.
Nemcsak az idősebbek használhatják ki az indián nyár kecsegtető - 10-20 százalékkal olcsóbb - árait. (Zalakaroson például az október 1-jétől kezdődő utószezonban 41 800 forintba kerül egy kéthetes kúra, míg az áprilistól szeptemberig tartó főszezonban ugyanezért 46 ezer forintot kell fizetni.) A gyógyszállók méregtelenítő kúrákkal és fogyókúrás akciókkal csalogatják az aktív korúakat is.
A hazai szállóvendégek zömének gyógyfürdős kezeléseit a társadalombiztosítás fedezi. És a német biztosítók is egyre gyakrabban térítik a magyarországi fürdőkúrákat, mi több, a szállás és az étkezés árának egy részét is magukra vállalják. A búskomorságra hajlamos dánoknak, finneknek és svédeknek még enélkül is megéri a számukra olcsó országban időzni, annál is inkább, mert nálunk tovább élvezhetik az északon oly ritka napsütést.

Szoboszlói tallérok
Augusztus végén elnéptelenedett a hajdúszoboszlói sétálóutca, hiszen az idei gyengécske szezon után hazautaztak a gyerekes családok. Mit volt mit tenni, a helyi vendéglátók egyesületének tagjai összefogtak, hogy legalább egy őszi hétvégére újra dugig legyenek a szállodák. A gyógyvíz, a jó itókák és a Hortobágy közelsége szülte a bioétel- és borfesztivál ötletét - tudtuk meg Kerek Lászlótól, a tíz éve alakult egyesület tagjától. A rendezvényt, amelyre 5-10 ezer résztvevőt várnak, immár harmadik alkalommal rendezik meg szeptember 17-18-án. Az egészségüket őrző vendégek olyan étkeket kóstolhatnak, amelyek hazánkban őshonos állatokból (szürkemarhából, rackajuhból, mangalicából) készülnek. A rendezvényt folklórprogramok színesítik a jobbára német vendégek örömére. A szombat déltől vasárnap estig tartó fesztivál fizetőeszköze a szoboszlói tallér, mely jóféle tokaji, egri és badacsonyi borokra is beváltható.
Gyulára színházi bemutatókkal, másfél hónapig tartó összművészeti fesztivállal csalogatták a turistákat a főszezonban. A Várfürdő azonban ősszel sem maradhat vendég nélkül. Ezért is találták ki az Erkel Művészeti Napokat, amely november 4-6. között komolyzenei programokkal csalogatja a nagyérdeműt. Ebből az alkalomból a gyulai éttermek megfőzik a város szülöttének, Erkel Ferencnek kedvenc ételeit. A télutóra is jut még program: február közepén reneszánsz karnevált rendeznek, amely velencei hangulatot varázsol a gyulai utcákra.
{p}
Van, aki forrón szereti
Nemcsak a gyógyvíz összetétele, de hőmérséklete is meghatározza, hogy áldásos hatással van-e az egészségünkre. A 25 Celsius-fok alatti vizeket hidegnek érezzük, vacogunk bennük, ezért legfeljebb úszásra alkalmasak, hosszas bennük üldögélésre nem.
A 25-33 fokos fürdőt - bár testhőmérsékletünknél hűvösebb - kellemesnek találjuk, s akár órákig áztathatjuk benne a tagjainkat. Előnye, hogy mérsékli a gyulladásokat, fokozza az anyagcserét, s a szervezetet a meghűlés elleni védekezésre serkenti. Idült mozgásszervi betegségekre hatásos, nyugtatja az idegrendszert, csillapítja a lázat. A 34-36 fokos vizek hőmérsékletét közömbösnek érezzük, a szervezetet nem ingerlik.
Melegnek tartjuk viszont a 37-40 fokos izzasztó fürdőt, amely fokozhatja a gyulladásokat, így például a fájó visszérrel bajlódók tartózkodjanak tőle. A hőérzet ugyanakkor elnyomja a fájdalmat, valamint tágítja az ereket.
A forró fürdőből mindig lassan, fokozatosan kell kilépni. Az idős emberek pedig nem tartózkodhatnak benn hosszasan (20-30 percnél tovább), nehogy fölöslegesen megterheljék a szívüket.

Mi micsoda?
Balneológia: Hangzásával ellentétben nem a bálnákkal, hanem a gyógyvizek hatásával foglalkozó tudomány, amely meghatározza, hogy az egyes vízgyógyászati kezelések milyen betegségeket enyhítenek. A leggyakoribb gyógykezelések: szénsavas fürdő, iszappakolás, vízitorna, vízsugármasszázs (tangentor). E csoportba tartozik a súlyfürdő is, amelynek során a pácienst a nyakánál fogva felfüggesztik, és 5-20 kilós súlyokkal nyújtják a gerincét. A fürdőzést gyakran ivókúrával egészítik ki.
Fürdőreakció: A kúra első napjaiban a páciensek negyven százaléka rossz közérzetre, rosszullétre, fejfájásra panaszkodik. Ez normális dolog, mi több, a gyógyvíz hatását jelzi. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, s esetleg kihagyni egy-két kezelést. A fürdőzésnek lehetnek ellenjavallatai: terhesség, magas vérnyomás, daganatos betegségek, pajzsmirigy-túlműködés.
Wellness: A pihenést, a feltöltődést, a megszépülést szolgáló kezelések összessége. Az aromafürdők, a pakolások, a fény- és mágneses terápiák a jobb közérzetet szolgálják. A meghökkentő módszerek sorába tartozik például a tibeti hangmasszázs. A testre különleges, tizenöt fém ötvözetéből készült tálakat helyeznek, s azokat egy dobverőhöz hasonló tárggyal ütögetik. Az eljárás azon az elképzelésen alapul, hogy az örökös háttérzaj stresszt okoz. Ám azok a hangrezgések, amelyek harmonizálnak a szervezet belső rezgéseivel, jótékony hatásúak, serkentik a gyógyulást és a harmónia érzetét keltik.

Ezek is érdekelhetnek