Csöppségmentők bajban

Ha kell, éjjel-nappal vonulnak. Járják Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Zalaegerszeg, Veszprém és régiós körzetük területét. Arról a hetven-nyolcvan doktorról és ugyanennyi mentőápolóról, gépkocsivezetőről van szó, akik a Koraszülöttmentők Közalapítványnál mindennapi munkájuk végeztével és szabadnapjukon, önszántukból teljesítenek szolgálatot. Rohannak a korán vagy éppen fejlődési rendellenességgel világra jött babákkal abba a legközelebbi kórházba, ahol segítő kezek várnak a csöppségekre. Mostanság azonban ők maguk szorulnak nagyobb gondoskodásra.

Családi körB. Tóth Máté2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Csöppségmentők bajban

Évente több mint hétezer szállítást végeznek mentőautóikkal, ez az évi összes születések számának majdnem tíz százaléka - tudtuk meg Zeizler Ágnestől, a Koraszülöttmentők Közalapítvány szervezési irodavezetőjétől. Ennek ellenére - szemben a korábbi 420 millió forinttal - idén csupán 270 millió állami támogatást kaptak. A benzinárak emelkedése miatt például már nem tudnak eleget tankolni a speciális rohamkocsikba, s az orvosok bérét is alig-alig tudják kifizetni. Gondjaikat tetézi, hogy magánszervezetek nem szívesen finanszírozzák őket, mondván, tevékenységi területük állami feladat. Pedig óriási szerep jut a régiós koraszülöttmentő alapítványoknak abban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évben egy ezrelékkel csökkent a csecsemőhalandóság - ami azt jelenti, hogy a kisbabák időben eljutnak az intenzív osztályokra.
A szakember szerint a szülők (és leendő szülők) sokkal jobban átérzik a babamentés fontosságát. Erről tanúskodik, hogy 2004-ben magánszemélyek adományaiból ötmillió forint gyűlt össze, s a személyi jövedelemadóból felajánlható egy százalék 19 millió forintot tett ki. Ez azonban sajnos kevés. A speciális műszerek egyikéből-másikából egyetlenegy ennél többe kerülhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek