Erősítsen bogyókkal

Szűnni nem akaró orrfolyás, fej- és torokfájás, gyötrő köhögés, rossz közérzet, gyengeség. Bár a nátha csupán pár napig tart, mégis alaposan megkeseríti az életünket. Az őszi hónapok változékony időjárásában gyerekek és felnőttek közt egyaránt nő a meghűléses betegségek száma.

Családi körBalogh Mária2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Erősítsen bogyókkal

A sokunkat csaknem minden őszön-télen megkínzó betegség nem más, mint a kétszáz náthavírus egyike által okozott tünetegyüttes. Hiába esünk át a náthavírusok egyikének fertőzésén, a többivel szemben nem leszünk védettek. Így történhet meg, hogy rövid időn belül többször is visszaesünk. Ráadásul a vírusok gyógyszerrel, antibiotikumokkal nem pusztíthatók el. Az antibiotikumok indokolatlan szedése inkább megzavarhatja, felboríthatja a szervezet biológiai egyensúlyát. A fájdalom- és köhögéscsillapító pirulák, valamint a torokfertőtlenítő készítmények jó szolgálatot tehetnek, mivel megkönnyítik a panaszok elviselését. A köhögést ne fojtsuk el, mert az lassítja a gyógyulást, a termelődő váladék természetes ürülését. Használjunk köptetőt és nyákoldót, amelyek recept nélkül is megvásárolhatók a patikákban. Ha eukaliptusztartalmú balzsammal bedörzsöljük a hátunkat és a mellkasunkat, enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket - tanácsolja Németh Katalin belgyógyász főorvos.
Mit tegyünk megelőzésképpen, egészségünk megóvásáért? Először is erősítsük a szervezet védekezőképességét bíbor kasvirág kivonatát tartalmazó echinaceacseppekkel és vitaminokkal. Emelt adagban juttassunk C-vitamint a szervezetünkbe, ez felnőttek esetében akár napi 200 mg is lehet. Jó tudni, hogy a citrusfélékben (narancs, mandarin, citrom, lime, grépfrút), továbbá a kiviben, a savanyú káposztában és a csipkebogyólekvárban található a legtöbb C-vitamin.
Fogyasszunk sok folyadékot, főként gyógy- vagy citromos teát (lehetőleg mézzel édesítve), frissen csavart gyümölcs- és zöldséglevet, illetve magas gyümölcstartalmú rostos italokat. Kerüljük a már náthától szenvedő betegekkel való közvetlen érintkezést, ugyanis e betegségek többsége cseppfertőzéssel terjed. Mossunk gyakrabban kezet, arcot, és sétáljunk naponta legalább egy órát a friss levegőn.

Ezek is érdekelhetnek