Hitelútvesztő építkezőknek

Nem várható, hogy honfitársaink a közeljövőben nagyarányú lakásépítésbe, -vásárlásba vagy -felújításba kezdenének - jósolják a gazdaságelemzők. A fővárosban és a megyeszékhelyeken a munkahely reményében még csak-csak belevágnak az otthonteremtésbe, másfelé azonban pang az ingatlanpiac.

Családi kör2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Hitelútvesztő építkezőknek

Jóval több az eladó lakás, mint a fizetőképes vevő, így a túlkínálatból akár még az is következhet, hogy 2006 elején csökken egyes ingatlanok ára. Ma még többnyire a település, a fekvés és a négyzetméter határozza meg egy otthon értékét, ám a jövőben egyre fontosabb lesz a minőség. A kis alapterületű lakások változatlanul kelendő portékák maradnak.
A családi fészekre vágyók több mint fele idén már a devizaalapú hiteleket részesítette előnyben. Új formák is megjelennek: jövőre lakást is lízingelhetünk, a budapesti nyugdíjasok számára pedig ingatlanukért életjáradékot ígér az egyik bank. Vigyázat, könnyű eltévedni a piac útvesztőjében! Az áhított otthon reményében olykor erejüket meghaladó adósságokba verik magukat a családok, mások az első hallásra előnyösnek tűnő kölcsönszerződéseket jóformán vaktában, percek alatt aláírják. Aztán, ha pórul járnak, jobb esetben a banki hitelek károsultjainak egyesületében próbálhatnak gyógyírt keresni.