Matuzsálemek titka

Azt hinné az ember, az egészségügyi viszonyok fejlődésének, a védőoltások és gyógyszerek elterjedésének természetes velejárója, hogy egyre hosszabb ideig élünk. Aztán nemegyszer kiderül: a száz éven felüli kort sokkal többen érik el a világ olyan tájain, ahol erről az ellátási szintről nem is álmodnak az emberek. Tudósok szerint az emberi test körülbelül százhúsz évre van hitelesítve, ennyi idő alatt "fogyasztanánk e" teljesen, ha különböző betegségek nem siettetnék az elhasználódását.

Családi kör2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Matuzsálemek titka

A közelmúltban brit kutatók mégsem az egzotikus vidékeken élő, ellenőrizhetetlen korú hegyi pásztorokra voltak kíváncsiak, hanem ránk, "hétköznapi" kontinenslakókra. Kiderült, hogy a legtöbb európai százéves falun él. Akad köztük olyan férfi, akinél negyvenéves korában infarktust diagnosztizáltak és kórházba került. Ám azóta, hogy onnan kiengedték, többé nem ment orvos közelébe - a következő hatvan-egynéhány évben jó egészségnek örvendett. Nem állítjuk, hogy a doktorok kerülése lenne a hosszú élet titka, de roppant érdekes a megfigyelés: a matuzsálemi korúak életük minden szakaszában, amennyire csak tehették, mellőzték a gyógyszereket. Sokan közülük például azért nem vettek részt a kutatási programban, mert ehhez vért kellett volna adniuk a vizsgálatokhoz. Márpedig ők megfogadták, hogy hozzájuk orvos többé nem nyúl.
Kiderült, hogy a nők esetében az élethossz fordítottan arányos az utódok számával, sőt függ attól is, hogy a hölgyek életük mely szakaszában szültek. A leghosszabb életre azok számíthatnak, akik negyven fölött vállalnak babát. Vagy egyáltalán nem szülnek az életük során: a nyolcvanadik évüket megért nők fele gyermektelen.
Férfiak esetében egyértelműen kimutatható, hogy a házasság kedvező hatással van az egészségükre, a nősek ugyanis ritkábban betegszenek meg. Sőt, az agglegények jóval korábban halnak!

Ezek is érdekelhetnek