Mesterséges csábítás

Az idén először háromjegyű számot mutat az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. Hazánk egyelőre a viszonylag kevéssé érintett országok közé tartozik, ám a kór nálunk is terjed - újabban épp a jó anyagi körülmények közt élő fiatalok körében. Külön veszélynek teszik ki magukat a droghasználók. Nemcsak december elsején, az AIDS világnapján kell komolyan venni a védekezést.

Családi körCsászár Jenő2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Mesterséges csábítás

Egy átlagos, "bulis" hétvégén a becslések szerint háromszázhúszezer fiatal használ valamilyen kábítószert. Hazánkban tizenkét-tizenháromezerre tehető a drogfüggők száma, közülük nyolcezren intravénásan fecskendezik be maguknak az "anyagot". Ők különösen nagy kockázatot vállalnak, ugyanis a többször használt, nem steril tűkkel olyan gyógyíthatatlan betegségeket kaphatnak el, mint a HIV és a fertőző májgyulladás, a hepatitis C.
- A kábítószer-használók általában tisztában vannak a rájuk leselkedő veszélyekkel, de nem törődnek vele, a drog utáni vágy mindennél erősebb - mondja Zacher Gábor, a fővárosi Erzsébet Kórház toxikológiai osztályának vezetője.
A kórházban automatikusan - akár a beleegyezésük nélkül is - AIDS-teszten esnek át az intravénás drogosok. Eddig 2100 szűrést végeztek, és három esetben akadtak HIV-pozitív személyre. A hepatitis C esetében még rosszabb a statisztika. Amikor valaki fennakad a szűrőn, újabb megerősítő vizsgálatokat végeznek, majd a pácienst átirányítják a László Kórházba. Eközben garantálják a névtelenséget, ugyanis - ahogy a főorvos fogalmaz - senkire sem kívánják ráütni a bélyeget, a "skarlát betűt".
Zacher doktor szerint az egészségügyi dolgozók ugyancsak a veszélyeztetett csoportba tartoznak, hiszen az is elég a fertőzéshez, ha véletlenül megszúrják magukat. (Akad hazánkban olyan személy, aki munkája során kapta meg a vírust.) Az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályán ezért mindazok, akik közvetlen kapcsolatban állnak betegekkel, félévente AIDS-szűrésen vesznek részt.
Bár a magyar statisztikák lehangolóak, valamilyen oknál fogva még így is jobban állunk, mint a környező országok. A szovjet utódállamokban közel egymillió HIV-vel fertőzött kábítószeres él, ott az intravénás drogosok hetven százaléka hordozza e halálos kórt, s csaknem mindegyikük szervezetéből kimutatható a hepatitis C is. Mindezt súlyosbítja, hogy csak azok részesülnek gyógyszeres kezelésben, akik saját pénzükből finanszírozni tudják.
A főorvos szerint bármely kábítószer megengedhető mennyisége nulla milligramm. A függők számára azonban tűcsereprogramokat szerveznek, ugyanis még mindig az a kisebb baj, ha steril fecskendővel lövik be magukat. A HIV-vírus a szabad levegőn néhány perc alatt elpusztul, ezért a fertőzés akkor fenyeget, ha közvetlenül egymás után használják a tűt. Egy időben azzal riogatták egymást a fiatalok, hogy a diszkóban egymásba szúrtak, majd kis cetlit tettek a másik zsebébe ezzel a morbid felirattal: "Köszöntelek az AIDS-esek táborában!" Utólag szerencsére kiderült, hogy ez csak idétlen tréfa volt.
- A fiatalok gyakran elfelejtik, hogy a szabadság nem egyenlő a szabadossággal. A lányok közt sikk lett mielőbb elveszteni a szüzességet, egyenesen cikizik azt, aki még ártatlan. A fertőzések ellen pedig a hűségen alapuló, monogám szexuális kapcsolat a legjobb védelem - figyelmeztet Zacher Gábor.
A főorvos igen fontosnak tartja a felvilágosító munkát, ő maga is rengeteg előadást tart az ország minden csücskében. Úgy gondolja, hitelesebben szólhat az, aki naponta lát füveseket vagy éppen leépült, magatehetetlen heroinistát. Nem ijesztgetni, nem elrettenteni akar, hanem valós információkkal szolgál arról, milyen meredek lejtőn indul el az a tizen- vagy huszonéves, aki enged a mesterséges mámor csábításának. A tinik óriási kísértésnek vannak kitéve, a diszkóban kapott "felpörgetős" tabletták után pedig egyre keményebb szerek következhetnek.
{p}
Élet a diagnózis után
Zoltánt - nevezzük így az illetőt - általában éjfél után hívják, mikor elcsendesül a ház, és elhatalmasodik a szorongás. Sokszor bele sem mernek szólni a telefonba, csak rémülten markolják a kagylót. A férfi pedig beszél, akár órákig is, hogy elnyerje a segítségre szoruló bizalmát. Volt rá eset, hogy életet mentett így. A negyvennyolc éves Zoltán maga is HIV-pozitív. Tíz éve tudja ezt magáról. Véletlenül akadt fenn egy szűrővizsgálaton.
A fővárosi Plusz Egyesület AIDS-segélyvonalát többnyire azok tárcsázzák, akik kézhez kapták a rettegett diagnózist, s nem tudják, mihez kezdjenek magukkal. Vannak olyanok is, akik még nem szánták rá magukat az anonim tesztre, ám valami miatt aggódnak, hogy elkaphatták a halálos nyavalyát: egyikük félrelépett egy prostival, a másikuk kétes tisztaságú tűvel lőtte be magát... Az egyesület húsz éve alakult a HIV-fertőzöttek önsegélyezésére, tagjai jobbára középkorúak, nők és férfiak vegyesen. Pártolóik közt - akik nem betegek - találunk orvost, papot, zenetanárt. Kéthetente tartott rendezvényeikre szakembereket, például pszichológust hívnak, hogy minél többet megtudjanak a betegségről.
Egy lakótelepi lakásban találkozom Zoltánnal. A kapucsengőre a Plusz nevét írták. Kicsit erőtlennek érzi magát, de ez ezzel jár, panaszkodik a férfi, és lehuppan a heverőre piros köntösben. Néhány éve rokkantnyugdíjas, havonta 27 ezer forintot kap. A "gyógyszerkoktélok" mellett azonban nemcsak ellátja magát, de egyelőre dolgozni is tud. A medicinák késleltetik, hogy kibontakozzon az AIDS-betegsége.
- Főként a munkahelyem miatt nem árulom el a nevemet. Ha megtudnák, mi a bajom, azonnal kipenderítenének. Rögtön találnának valamilyen mondvacsinált indokot, hogy megszabaduljanak tőlem. Miután megtudtam, hogy mi bujkál bennem, hónapokig csak a halál körül keringtek a gondolataim. Fél éven át jóformán ki se józanodtam, csak hogy ne kelljen szembenéznem a tényekkel - meséli. Ezért is érti meg azokat, akiknek a segélyvonal az utolsó szalmaszál. Akadt olyan telefonáló, akit öt órán át győzködött, hogy a végzetes kórisme dacára se dobja el az életét.
Zoltán egyedül él.
- Hiába keresnék társat, megtorpanok egy határnál. Ha bevallom, hogy vírushordozó vagyok, ki áll szóba velem? Titkolni meg nincs értelme, úgyis kiderül - töpreng hangosan. Egyszer egy hasonló sorsú barátja akadt, de akkor meg a felülfertőződéstől kellett tartaniuk. A férfi a saját kárán tanulta meg, hogy az óvatlan ember az életével játszik.
Ha valaki gyakran váltogatja a partnereit, jól teszi, ha védekezik, és két-három havonta eljár szűrésre. (Vidéken az ÁNTSZ megyei központjait kell megkeresni.) Nem árt persze tudni, hogy a teszt csak nyolc hét után mutat eredményt. A szerzett immunhiányos betegség hazánkban korábban főként a fiatal nők körében terjedt, ám az idén regisztrált fertőzöttek legtöbbje homoszexuális. Sokan jól szituáltak, bankvezetők, tanárok, hivatalnokok is akadnak köztük.
- A vasfüggöny semmi volt ahhoz képest, ahogy minket kirekeszt a társadalom - magyarázza Zoltán. A rokonait már az is megrázta, mikor rájöttek, hogy fiú a saját neméhez vonzódik. Amikor pedig közölte, hogy megfertőzte a HIV vírusa, nem is három, de öt lépésre távolodtak tőle a testvérei. Sokakkal együtt ők is, tévesen, úgy hitték, hogy ez a kór tüsszentéssel vagy egyszerű kézfogással is terjed, meséli a férfi.
- Nagyon lassan tört meg a jég. Amikor a lakásomat is elvesztettem a kór miatt, a nővérem befogadott. Fél évig náluk laktam. Akkor ismertek meg igazán. A végén már a sógorom külön kérte, hogy lehetőleg én főzzek.
{p}
Megelőzés, védelem
Dada - így hívják azt a rendőrségi bűnmegelőző és ifjúságvédelmi programot, amelyet (amerikai minta alapján) azért hoztak létre, hogy megóvják a kamaszokat a dohányzás, az alkohol, a drog és az AIDS veszélyeitől. Az egyenruhások speciális foglalkozásokat tartanak az iskolákban, s előbb a 9-10 éveseknek, majd a 12-13 éveseknek tanítják meg többek között azt, hogyan védjék meg magukat, hogyan mondjanak nemet, ha például füves cigarettával vagy kábítószerrel átitatott bélyeggel próbálják "beetetni" őket. Az eredeti program szerint az alsón 14, a felső tagozaton 22 órát tartanak a rendőrök, ám pénz és szakember hiányában nem minden intézménybe jutnak el. Veszprém megyében harminc egyenruhás végzi az önkéntes munkát, Csongrád megyében az előző tanévben kétezer diák vehetett részt ilyen oktatáson.

Intő jelek
Milyen tünetek figyelmeztetik a szülőt, hogy a gyermeke kipróbálta a drogot? A romló iskolai eredmény, a szétszórtság, a közömbösség már gyanús lehet. A kamasz kevesebbet eszik, rendszertelenül él, sohasem jön ki a pénzéből, új barátok tűnnek fel körülötte. Sok felnőtt megrémül és fenyegetőzni, büntetni kezd, ha rájön, hogy gyanúja beigazolódott. A felvilágosítás és a higgadt beszélgetés többet ér, és legtöbbször érdemes szakemberhez fordulni. Akad olyan szülő is, aki struccpolitikát folytat, s csak akkor szembesül a valósággal, miután a lakásból eltűntek a műszaki cikkek vagy lába kelt a félretett pénznek. A kábítószer ugyanis sokba kerül, s aki testi-lelki függővé válik, a föld alól is igyekszik előteremteni az anyag árát.

Nincs gyógyír
A fertőző májgyulladások egyik fajtája, a hepatitis C ellen nincs védőoltás, és jelenleg nem gyógyítható. Vérrel, ritkábban szexuális úton terjed. Leggyakrabban drogosok, prostituáltak és hajléktalanok a veszélyeztettek. (Korábban a vérzékenységben szenvedőket is fenyegette, 1992 óta azonban szűrik a véradó donorokat.) Terjedhet a divatos tetoválással, füllyukasztással, testékszerek belövésével is, ha ezeket nem elég higiénikusan végzik. Tünetmentesen kezdődik, ezért az esetek negyven százalékában ki sem derül a fertőzés módja. A vérből a tesztek csak három hónap után mutatják ki. A vírus különösen gyakori Oroszországban, Afrikában és Kínában.
Az angol HIV kifejezés magyar jelentése: emberi immunhiányt előidéző vírus. A HIV idővel legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől, így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. Nem minden HIV-fertőzöttből lesz azonban AIDS-beteg, vagyis nem mindenkinél jelentkezik a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (ezt jelenti angolul az AIDS), amit a vírus okoz. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS jelei, de szervezetükben ott van a vírus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek