Apróságok

Nem gondoltam volna, hogy az aprósüteményeknek kultúrtörténete is van. Valahol, valamikor ugyanis elkezdődött az ínycsiklandozó falatkák históriája.

Családi körBorzák Tibor2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Apróságok

A sütitudósok kiderítették, hogy a premier a középkorban lehetett, amikor a németalföldi pékek egy kis darab tésztát vetettek a kemencébe, a hőmérséklet ellenőrzése végett. És máris jól "kisütötték": ebből lett a koekje (holland elnevezés), abból meg a cookie (angolul). Majd addig búvárkodtak az édességek kutatói, mígnem ráleltek az első aprósütemény receptjére. Egy római szakácskönyvíró, Apicius vetette papírra, miként lehet főtt búzából és lisztből finomságot kotyvasztani. A középkorban aztán eljött a dőzsölés ideje, főleg frankhonban alapozódtak meg ennek hagyományai.
Szépséges fotókkal illusztrált album látott napvilágot a Kossuth Kiadó gondozásában: Aprósütemények összefoglaló címmel 1001 receptet adnak közre a világ minden tájáról. Egyszerűbbek, szeleteltek, fagyasztottak, formázottak, kétszersültek, cirkalmazottak, ünnepiek és ki tudja, még miféle változatban megalkotható édességek sorakoznak a színes oldalakon. A töltött macskanyelv, perui mézes, kínai szerecsen, vaníliás darálós, epres ujjnyomat meg a többi csemege láttán-olvastán összefut a nyál a számban. Hiába az elkészítési útmutató, férfiember lévén nem szokásom "sütkérezni" - meg nem is tudok persze -, így nem marad más választásom, mint bejelölni a legcsábosabb különlegességeket a feleségemnek. Hogy mit süssön karácsonyra...

Ezek is érdekelhetnek