Gáz van a mofetta körül

Másfél éve fellélegeztek az érszűkületes betegek, ugyanis hazánkban egyedülálló szén-dioxidos szárazfürdő, azaz mofetta épült Mátraderecskén. Ám a félmilliárdos "gyógypalota" azóta sem nyitotta meg kapuit. A gáz szivárog, az önkormányzat perre készül. A páciensek faházban gyógyulnak.

Családi körCsászár Jenő2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Gáz van a mofetta körül

Mátraderecske a huzavona dacára az érbetegek Mekkája lett, az ország minden részéből ide zarándokolnak a fájós lábúak. Több mint hat éve nyilvánították hazánk egyetlen gyógygázává azt a radont is tartalmazó, szén-dioxidos anyagot, amely a mátrai településen évtizedek óta szivárog a föld mélyéből a vulkáni törésvonalak mentén. A szárazfürdő főként az érszűkülettel és a mozgásszervi panaszokkal bajlódók kínjait enyhíti.
Miközben a vadonatúj gyógyászati központ üresen tátong, a páciensek néhány méterrel arrébb, a régi faházban szoronganak. Ott folytatják a gyógyítást, mégpedig igen eredményesen: évente másfél ezren élvezik áldásos hatását. Egy-egy kúra 15-20 kezelésből áll, s alkalmanként ezer forintot fizetnek a betegek. A társadalombiztosítás ugyanis nem támogatja a mofettás kúrát, bár annak hatékonysága felér a gyógyfürdőzéssel.
- Három éve járok ide, már többször megmentette a lábam - meséli a harmincöt éves, cukorbeteg érdi férfi. A bal lába nagyujját már lemetszették, s a bőrén újabb, elfertőződő fekély jelent meg, ekkor jött el először. Lázasan, elesetten merült a szén-dioxidba, mely jótékonyan élénkíti a vérkeringést, és maga is elcsodálkozott, hogy a sebe végre gyógyulni kezdett.
- Hazánkban háromszor gyakoribb a végtagok csonkolása, mint a nyugat-európai országokban. Érthetetlen, hogy a magyar betegek miért nem juthatnak hozzá tb-finanszírozással egy olyan kezeléshez, amely gyakran az amputálástól mentené meg őket. Úgy tűnik, vagyoni helyzethez kötött, hogy kinek maradhat meg a végtagja - érvel Gyetvai Gyula, a mátraderecskei mofetta igazgatója. A főorvos szerint a kúra hatására javul a páciensek életminősége, kevesebben kerülnek kórházba, kevesebb műtétre van szükség. Ennek ellenére az Országos Egészségpénztár nem fogadta be ezeket a kezeléseket, s érdemi választ sem kaptak, bár a pályázatukat már több mint egy éve benyújtották.
A kivitelező vagy a tervező hibázott? - találgatják a mátrai falucskában. Ilyen még nem volt Magyarországon - ezzel a nekibuzdulással vágott bele néhány éve az új mofetta csaknem félmilliárdos beruházásába a mátraderecskei önkormányzat. Nemcsak a gazdasági tárcától kapott 185 millió forintot és a gázközművagyon értékesítéséből befolyt pénzt költötték a beruházásra, hanem még 55 millió hitelt is felvett a község.
{p}
- A kivitelező elrontotta a szigetelést. Az alagsori helyiségekben szivárgó szén-dioxid miatt pedig nem adott használatbavételi engedélyt a Heves megyei ÁNTSZ - magyarázza a falu polgármestere. Zám Ferenc szerint az önkormányzat perre viszi a dolgot, ugyanis hiába próbáltak egyezkedni a generálkivitelezővel, a Maszer Rt.-vel. Azt várják, hogy a vállalkozás térítse meg a falunak okozott kárt. A mofettát ugyanis az önkormányzat vállalkozása üzemelteti, s úgy tervezték, hogy a hitelt a gyógyközpont bevételéből törlesztik. Most azonban az adósság a község kasszájából visz el évente 15 millió forintot, ráadásul nagyjából ugyanennyibe kerülne az új mofetta hibáinak kijavítása.
A tervező többrétegű szigetelést írt elő, s ezt valóban el is készítették a Maszer szakemberei. Ám később megsértették e védőréteget, s az apró réseken utat talál magának a színtelen, szagtalan gáz. Ezért emelkedett az egészségügyi határérték fölé a szén-dioxid-tartalom az alagsorban. Itt a szárazfürdő mellett tornaszoba és iszapkezelő működne, egyelőre azonban nem engedhetik be a betegeket. Nem vált be az épületfigyelő rendszer sem, amely a levegő összetételét mérné, és szükség esetén riasztana. Pedig a szén-dioxid alattomos: a fürdőben gyógyító hatású, ám belélegezve gyilkos lehet.
A kivitelező szerint viszont tervezési hiba miatt nem használható a mátraderecskei gyógyközpont. Horváth Zita, a Maszer Rt. magasépítési igazgatója azt mondja: a viták tisztázására megbíztak több szakértőt, köztük egy fizikust is. Méréseik szerint nem az a gond, hogy túlzott szén-dioxid-szivárgás lenne az épületben, inkább az, hogy az új mofettában nem áramlik fel elég töményen a szén-dioxid. Ha az önkormányzat perre viszi a dolgot, a cég áll elébe.
A gyógyulni vágyók pedig csak várnak, egyre várnak...

Egyszerűen nagyszerű
Sokan utólag azt sem tartják véletlennek, hogy Erdélyben, ahol kétszáz éves hagyománya van a szárazfürdőzésnek, sehol sem emeltek a gázforrás fölé zárt építményt. Akad, ahol csak tetővel védik a betegeket az esőtől. És a mátraderecskei faházban kialakított régi mofetta ma is jó szolgálatot tesz. Pedig ott csak egy pislákoló gyertyával ellenőrzik a szén-dioxid-szintet, s ha túl magasra szökne, amit a gyertya elalvása jelez, egyszerűen kiszellőztetik a helyiséget.

Ezek is érdekelhetnek